Procurorii din sud-estul Europei discută despre provocările și soluțiile extrădării în fața amenințărilor transnaționale moderne


La data de 30 aprilie 2025 a avut loc în mediul online cea de-a 36-a ședință a Grupului Consultativ al Procurorilor din sud-estul Europei (SEEPAG). În 2025, Procuratura Republicii Moldova deţine Președinția Grupului Consultativ al Procurorilor SEEPAG. Președinția este exercitată timp de un an, conform ordinii alfabetice, conform Ghidului SEEPAG.
Subiectul principal discutat a fost „Extrădarea în contextul amenințărilor transnaționale emergente”. Această temă a fost selecționată datorită importanței sale actuale și a provocărilor întâmpinate de membrele în soluționarea cererilor de extrădare, accentul fiind pus pe identificarea soluțiilor și mecanismelor pentru depășirea obstacolelor și întârzierilor.
„Extrădarea este mai mult dect un mecanism legal - este o declarație că granițele nu protejează pe cei care comit infracțiuni grave. Reconformă angajamentul nostru de responsabilitate față de victime și statul de drept", a afirmat președintele SEEPAG din 2025, Diana Rotundu, procuror-șef al Secției asistență juridică și cooperare internațională a Procuraturii Generale din Republica Moldova.
,,Rolul procurorului în procesul de extrădare este esențial. Trebuie să ne asigurăm că cererile sunt complete, solide din punct de vedere juridic și respectă standardele interne și internaționale. Atunci când primim cereri, trebuie să răspundem cu aceeași dedicare pe care o așteptăm de la ceilalți", a adăugat președintele SEEPAG.
La prima întâlnire online, conducerea Centrului de Aplicare a Legii din Europa de Sud-Est (SELEC) a salutat participanții, apreciind cooperarea între procurori, poliție și angajații vamali din statele membre în activitățile comune.
Procurori din statele membre SEEPAG și invitați din Austria, Germania, Albania, Republica Slovacă, EPPO și EJN au împărtășit experiențele și provocările în procedurile de extrădare.
Participanţii au ajuns la concluzia că extrădarea rămâne un instrument crucial care asigură că infractorii nu pot scăpa de justiție prin trecerea frontierelor. Totuși, amenințările transnaționale moderne, precum criminalitatea cibernetică, terorismul, crima organizată, corupția și traficul de persoane, ne determină să adaptăm și să întărim cooperarea internațională între forțele de aplicare a legii, sistemul judiciar, mediul academic, sectorul privat și organizațiile internaționale.
SEEPAG este un mecanism internațional de cooperare judiciară, creat în 2003 de țările din sud-estul Europei pentru a facilita cooperarea în investigații și cazuri de criminalitate transfrontalieră. Grupul funcționează sub auspiciul SELEC, cu sediul la București.









































































