A comis un accident fiind în stare de ebrietate și, ajutat de un coleg și un medic, a falsificat probele de sânge: Doi procurori de la Drochia și Nisporeni, condamnați de instanță


Un procuror din cadrul Procuraturii raionului Drochia, acuzat de conducerea unui vehicul în stare de ebrietate și intervenție în înfăptuirea justiției, dar și un alt procuror din cadrul Procuraturii Nisporeni, acuzat de intervenție în justiție, au fost condamnată astăzi de Judecătoria Bălți, sediul Central.
Primul procuror a fost găsit vinovat de conducerea în stare de ebrietate, dar a fost scutit de pedeapsa penală din cauza expirării termenului de prescripție. De asemenea, acesta a fost condamnat pentru intervenție în înfăptuirea justiției și a primit o amendă de 37 500 de lei, aceeași sumă fiind aplicată și în cazul celui de-al doilea procuror.
Ambii au pierdut dreptul de a ocupa funcția de procuror timp de 2 ani.
Conform dovezilor prezentate de Procuratura Anticorupție, pe 11 decembrie 2021, procurorul din Drochia, conducând mașina personală sub influența alcoolului, a cauzat un accident rutier în orașul Nisporeni. Acesta a părăsit locul accidentului, fiind ulterior identificat de poliție.
În încercarea de a evita responsabilitatea penală, a solicitat ajutorul adjunctului Procuraturii Nisporeni pentru înlocuirea probei de sânge colectate. Acesta din urmă a contactat un medic din Spitalul Raional Nisporeni, cu scopul de a înlocui proba de sânge cu una de la o persoană care nu consumase alcool. Probele falsificate au fost trimise pentru examinare toxicologică, fiind prezentate ca aparținând șoferului implicat în accident, iar investigațiile ulterioare au confirmat falsificarea acestora.
De-a lungul procesului, inculpații au negat faptele comise, dar instanța a analizat dovezile și a stabilit vinovăția lor. Totodată, instanța i-a avertizat că, dacă amenda nu este plătită în termen de 30 de zile de la pronunțarea sentinței, aceasta va fi înlocuită cu închisoare, aplicându-se o lună de detenție pentru fiecare 100 de unități convenționale neachitate, echivalentul a 7,5 luni pentru fiecare inculpat.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Nord în termen de 15 zile.
Anterior a fost condamnat și medicul din Spitalul Raional Nisporeni, acesta recunoscându-și în totalitate vinovăția.









































































