22:36:49 01.03.2024
Stiri

Prințul Harry spune că el și Meghan Markle au fost „constrânși" să plece din Marea Britanie și să renunțe la rolurile în familia regală

Actualitate 08.12.2023 18:59 Vizualizări1733 Autor: Ziarul National
Prințul Harry spune că el și Meghan Markle au fost „constrânși Profimedia


Prinţul Harry consideră că el, soția copiii lor nu se pot „simţi ca acasă" în Regatul Unit din cauza lipsei unor măsuri adecvate de siguranţă, a declarat avocatul său, joi, la Londra, unde prinţul britanic contestă la Înalta Curte încetarea asigurării sistematice a securităţii sale.

Ducele de Sussex, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, şi soţia lui, Meghan Markle, au pierdut această protecţie sistematică asigurată de forţele de ordine, acordată din taxele plătite de contribuabilii britanici, după ce au decis să se retragă din rândul familiei regale în 2020 şi să se stabilească în Statele Unite.

El contestă în instanţă această decizie a unei agenţii din cadrul Ministerului de Interne, care îi acordă de atunci o protecţie poliţienească de la caz la caz.

Avocata prinţului Harry, Shaheed Fatima, a citit o declaraţie a acestuia, care a absentat de la audieri.

„Marea Britanie e casa mea. Regatul Unit joacă un rol central în istoria copiilor mei şi este un loc în care îmi doresc ca ei să se simtă ca acasă, chiar dacă trăiesc în prezent în Statele Unite. Dar acest lucru este imposibil dacă nu li se poate asigura securitatea atunci când se află pe teritoriul britanic. Nu-mi pot expune soţia la un asemenea risc şi, având în vedere prin ce am trecut eu însumi, sunt reticent la ideea de a mă expune şi pe mine în mod inutil", a afirmat prinţul Harry, citat de peroz.ro.

Fiul regelui Charles a mai spus că el şi soţia lui „s-au simţit constrânşi" să părăsească ţara în 2020 şi să renunţe la îndatoririle lor regale. „A fost o mare tristețe pentru amândoi ca soția mea și cu mine să ne simțim forțați să renunțăm la rolul nostru și să părăsim țara, în 2020".

În zilele precedente, avocaţii prinţului Harry au afirmat că decizia luată de autorităţile britanice de a schimba regulile privind asigurarea securităţii acestuia a fost „nedreaptă", dat fiind statutul său şi circumstanţele morţii mamei sale. Prinţesa Diana a decedat în urma unui accident de automobil la Paris în 1997, care s-a produs în timp ce era urmărită de paparazzi.

Ministerul de Interne a apărat în instanţă principiul unei securităţi „pe măsură" şi „în funcţie de context" pentru prinţul Harry, consecinţă a deciziei sale de a renunţa la statutul de membru cu rol activ în rândul casei regale britanice.

În mai, o cerere a prinţului Harry de a plăti din fonduri personale pentru a beneficia de o protecţie poliţienească a fost respinsă de justiţia britanică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md