06:54:25 12.07.2025
Stiri

Primar din Edineț condamnat la 5 ani cu suspendare pentru corupere pasivă și amendat cu peste jumătate de milion de lei

Actualitate 10.07.2025 13:36 Vizualizări730
Primar din Edineț condamnat la 5 ani cu suspendare pentru corupere pasivă și amendat cu peste jumătate de milion de lei

EDINEȚ – La 9 iulie, Judecătoria Edineț, sediul Central, a condamnat primarul unui sat din raionul Edineț pentru comiterea infracțiunii de corupere pasivă, conform articolului 324 alin. (4) lit. a) din Codul penal. Instanța a stabilit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, însă cu suspendare condiționată pe o perioadă de probă de trei ani, o amendă de 450 000 de lei și interdicția de a deține funcții publice pe o perioadă de zece ani. Totodată, instanța a dispus ca inculpatul să acopere prejudiciul material cauzat Primăriei, unde activa, și altor două persoane, suma totală fiind de peste 90 000 de lei.

În plus, suma de 2 950 de lei, pretinsă anterior de la o angajată a primăriei, a fost confiscată în beneficiul statului, iar sechestrul pe bunurile inculpatului a fost menținut. Conform probelor oferite de Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție și Direcția Generală Teritorială Nord a Centrului Național Anticorupție, în 2019, inculpatul, fiind primar, ar fi forțat contabila Primăriei să plătească unor persoane, alese de el, remunerații necuvenite pentru servicii neprestatede fapt. În alte două cazuri, acesta și-ar fi însușit salariile unor persoane care ar fi prestat servicii, provocând un prejudiciu total de peste 90 000 de lei.

De asemenea, în decembrie 2021, într-o discuție cu paznicul Casei de Cultură, sub pretextul de a preveni concedierea, ar fi pretins lunard o parte din salariul acesteia pentru 2022. Astfel, angajata i-a oferit personal suma de 2 950 de lei, parte din salariul ei pentru ianuarie 2022. Deși acesta a negat acuzațiile, instanța a considerat probele prezentate ca fiind solide și a concluzionat vinovăția sa în comiterea infracțiunii de corupere pasivă.

Procurorii l-au acuzat și de abuz în serviciu, conform art. 327 alin. (2) lit. b) din Codul penal, dar în cele din urmă acțiunea a fost recalificată ca o contravenție prevăzută de art. 312 Cod contravențional, ca urmare a modificărilor legislative privind valoarea prejudiciului. Instanța a închis procesul pe această temă din cauza expirării termenului de prescripție pentru răspunderea contravențională. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Nord în termen de 15 zile.

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte