03:44:10 27.05.2024
Stiri

Prima sesiune a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din R. Moldova și România: „O relație mai strânsă între localitățile de pe ambele maluri ale Prutului va aduce mai multă bunăstare și o creștere a activității sociale și economice”

Actualitate 20.05.2023 15:26 Vizualizări2073 Autor: Ziarul National
Prima sesiune a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din R. Moldova și România: „O relație mai strânsă între localitățile de pe ambele maluri ale Prutului va aduce mai multă bunăstare și o creștere a activității sociale și economice”


Republica Moldova a găzduit prima sesiune a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din Republica Moldova și România, care își propune schimb de experiență între primăriile din cele două țări, consolidarea autonomiei locale și dezvoltarea unor proiecte comune în beneficiul cetățenilor din ambele state.

Tatiana Badan, președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, a menționat în cadrul evenimentului că, prin consolidarea eforturilor celor trei asociații din Republica Moldova și România, vor fi oferite oportunități suplimentare și vom dezvolta proiecte comune, iar relațiile strânse de cooperare dintre autoritățile locale, bazate pe comunitate de istorie, limbă și cultură, vor fi intensificate: „Vom promova protejarea reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene, inclusiv pentru identificarea de surse de finanțare”.

Premierul Dorin Recean a salutat colaborarea dintre autoritățile locale din R. Moldova ș România, care presupune inclusiv accelerarea transferului de experiență, gestionarea fondurilor europene și a programelor de instruire.

„O relație mai strânsă între localitățile de pe ambele maluri ale Prutului va aduce mai multă bunăstare și o creștere a activității sociale și economice. Acest angajament face parte și din agenda noastră de integrare europeană. Ne dorim ca cetățeanul să simtă transformările reale din comunitate și este un bun prilej de a face schimb de experiență între administrația centrală și locală. Consiliul nou creat va aduce mai multă cooperare la nivel local și va completa agenda dinamică deja existentă a guvernelor de la Chișinău și București”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.

Președintele Asociației Comunelor din România, primar al comunei Vulcana-Băi, Județul Dâmbovița, Emil Drăghici, a amintit că această structură a autorităților locale din România și R. Moldova a fost înființară acum zece ani, ca expresie a voinței aleșilor locali din cele două state surori.

„Abia anul trecut am reușit să obținem de la Ministerul Justiției permisiunea de a utiliza în denumire cuvântul România. Din cauza incompetenței unor funcționari, am pierdut nouă ani.” În altă ordine de idei, Emil Drăghici a chemat primarii la unitate. „Îi mulțumesc președintelui Adrian Teban pentru că a venit în această structură a noastră împreună cu Asociația Orașelor din România. Am înțeles că Uniunea Națională a Consiliilor Județene, de asemenea, a luat o decizie în acest sens, urmează să vedem ce va face Asociația Municipiilor, pentru că într-adevăr trebuie să fim împreună. Trebuie să fim uniți pentru că vom avea greutăți cu toții, noi, cei din interiorul UE, dar și Dvs., cetățenii Republicii Moldova, o bună parte dintre care sunteți cetățeni ai UE, pe un teritoriu care nu este al UE”, a spus el.

De asemenea, Emil Drăghici a afirmat că în Guvernul României ar trebui să existe un ministru pentru relația cu R. Moldova, iar în Guvernul Republicii Moldova să fie un ministru pentru relația cu România.

Președintele Asociației Orașelor din România, Adrian Teban, primar al orașului Cugir, județul Alba a apreciat că pasul de azi este unul mic dar la scara istoriei această întâlnire va reprezenta un pas mult mai mare ca și amploare.

„Este important să avem legislație adaptată la nevoile cetățenilor care să răspundă standardelor UE întrucât primarii reprezintă mici motoare care pot aduce un plus de prosperitate pentru colectivitățile pe care le conduc”, a declarat președintele AOR.

În cadrul evenimentului a fost adoptat Statutul Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, fiind stabilit și programul de activități al CALRRM pentru perioada 2023-2024. Prima președintă a CALRRM a devenit Tatiana Badan – președintă a CALM, iar Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, Sibiu, în calitate de reprezentant al ACoR și primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, în calitate de reprezentant al AOR, sunt copreședinți ai acestei structuri.

La finalul evenimentului a fost adoptată o Declarație-Apel prin care se solicită Guvernelor României și Republicii Moldova recunoașterea CALRRM ca partener de dialog în tot ceea ce privește parteneriatul strategic dintre colectivitățile locale și organizarea unor ședințe comune ale celor două Guverne, la care să participe și reprezentanți ai CALRRM; promovare drepturilor și intereselor autorităților locale din R. Moldova în cadrul instituțiilor europene; sprijinirea R. Moldova în realizarea reformelor și sprijinirea parcursului european; creșterea capacităților administrative a unităților administrativ-teritoriale, în vederea îmbunătățirii furnizării serviciilor publice adresate cetățenilor, în conformitate cu principiile Cartei Europene a autonomiei locale; identificarea unor surse de finanțare pentru acțiuni de sprijin ale APL din R. Moldova, precum și ale inițiativelor comune ale membrilor CALRRM și lansarea unui proiect-pilot de finanțare.

Consiliul Autorităților Locale din Republica Moldova și România include în calitate de membri fondatori Congresul Autorităților Locale din Moldova, Asociația Comunelor din România și Asociația Orașelor din România, fiind înregistrată juridic, pe 13 ianuarie 2023, în România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md