Previziuni sumbre pentru următorii ZECE ani: război mondial, schimbări climatice și declinul Americii


Peste 350 de experți din domeniul afacerilor internaționale consideră că al Treilea Război Mondial este inevitabil și că ar putea începe în următorii zece ani.
Un nou sondaj realizat în rândul a 357 de strategi politici și practicieni în domeniul previziunilor s-a pronunțat cu privire la viitorul omenirii, patru din 10 afirmând că în 2035 va izbucni un război major care va implica mari puteri precum SUA, China sau Rusia, scrie Daily Mail.
Până în 2035, patru din 10 strategi globali (40,5%) au prezis că va izbucni un război mondial care va implica națiuni majore precum Statele Unite, China sau Rusia.
Majoritatea celor care cred că se apropie al treilea război mondial au afirmat că acesta va implica probabil arme nucleare și lupte în spațiul cosmic.
Un exemplu semnificativ care susține aceste predicții este înființarea Forțelor Spațiale ale SUA în 2019 de către președintele Donald Trump, o mișcare ce ar putea deschide drumul unei escaladări militare în afaceri internaționale.
A doua cea mai mare amenințare la adresa lumii în 2035 ar fi schimbările climatice, potrivit a trei din 10 experți.
Doar 1,7% dintre respondenți au declarat că o nouă pandemie ar fi cea mai îngrijorătoare criză cu impact asupra populației globale și doar 5,1% cred că creșterea datoriilor financiare va paraliza lumea până în 2035.
Noul sondaj a fost realizat de Atlantic Council, un grup de reflecție în domeniul afacerilor globale din Washington axat pe securitatea internațională și prosperitatea economică globală.
Grupul a analizat evenimentele actuale, prezicând modul în care anumite legi, reglementări, lansări militare ar putea prezice lumea din 2035.
Trump i-a spus vineri președintelui Volodimir Zelenski că „pariază cu al Treilea Război Mondial” prin continuarea războiului cu Rusia.
În următorii 10 ani, strategii politici au prezis, de asemenea, că războiul nu se va termina cu bine pentru ucraineni, dominația economică și diplomatică a Americii va scădea, iar democrațiile globale vor continua să se retragă, alunecând într-o „depresie democratică“.
Previziunile mai sumbre au fost în concordanță cu o perspectivă globală sumbră în general, 62% dintre respondenți așteptându-se ca, peste un deceniu, situația mondială să fie mai rea decât în prezent și doar 38% prezicând că va fi mai bună”, a declarat echipa Atlantic Council.
Deși sondajul a arătat că un război nuclear global este o preocupare majoră, mai mulți experți cred în continuare că urgența climatică a lumii este în continuare cea mai presantă problemă.
Trei din 10 respondenți (29,9%) au considerat schimbările climatice drept cea mai mare amenințare la adresa prosperității globale între 2025 și 2035. Aceasta devansează doar un război între marile puteri mondiale (27,6%).
În prezent, majoritatea covârșitoare a studiilor sunt de acord că oamenii sunt forța motrice din spatele încălzirii globale.
Susținătorii climei au dat vina pe schimbarea tiparelor meteorologice pentru dezastrele recente, inclusiv uraganele tot mai puternice din Atlantic și incendiile devastatoare din California.
Deși grupul de specialiști nu a făcut nicio predicție specifică cu privire la modul în care schimbările climatice vor devasta planeta, majoritatea (51%) consideră că va exista mai multă cooperare globală pentru a opri criza până în 2035.
Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre viitor, există o teamă tot mai mare că roboții vor lua tot mai multe locuri de muncă de la oamenii obișnuiți.
În mod interesant, creșterea inteligenței artificiale avansate a fost privită în general în mod pozitiv, majoritatea experților nu se tem de o creștere a pierderilor de locuri de muncă din cauza automatizării.
„Nu toate proiecțiile au fost pesimiste. Cincizeci și opt la sută dintre cei care au participat la sondajul Global Foresight 2025, de exemplu, au considerat că inteligența artificială va avea, per ansamblu, un impact pozitiv asupra afacerilor globale în următorii zece ani“, a declarat Consiliul Atlantic.
Deși este posibil ca inteligența artificială să nu înlocuiască pe toată lumea în majoritatea birourilor din SUA, experții erau totuși îngrijorați de declinul Americii în ceea ce privește puterea economică și inovarea tehnologică.
Chiar dacă AI nu va înlocui toți angajații din majoritatea birourilor din SUA, experții sunt totuși îngrijorați de faptul că America va ceda din punct de vedere economic și tehnologic. Comparativ cu sondajul Atlantic Council din 2024, mai puțini respondenți cred că SUA va rămâne superputerea economică a lumii până în 2035, procentul scăzând de la 52% la 49%.
În plus, experții globali au avertizat asupra noilor alianțe care ar putea amenința SUA și NATO în următorii zece ani. Aproape jumătate dintre aceștia (47,4%) consideră că China va forma o nouă alianță, conectându-se oficial cu Rusia, Iran și Coreea de Nord, într-un parteneriat ce ar putea rivaliza cu Grupul celor Șapte (G7).
Despre marile puteri ale acestei noi coaliții, 65% dintre strategii globali sunt de părere că China va încerca să invadeze Taiwanul, iar 45% se așteaptă ca Rusia să intre într-un război deschis cu NATO în următorul deceniu.
În 2025, nouă țări vor avea acces la arme nucleare, conform Uniunii Oamenilor de Știință Îngrijorați. Printre acestea se numără SUA, Rusia, Franța, China, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord.
În Orientul Mijlociu, experții au evidențiat o situație complexă în ceea ce privește Israelul și conflictele lor din regiune. Majoritatea experților (62,5%) prezic că situația palestiniană va rămâne neschimbată în următorii zece ani, cu Israelul continuând să ocupe teritorii palestiniene. Totuși, mai mult de jumătate dintre aceștia (56%) consideră că Israel va normaliza relațiile diplomatice cu Arabia Saudită până în 2035. Numai 17% cred că vom asista la crearea unui stat palestinian suveran în acest interval, iar mai puțin de 10% consideră că Israelul va ajunge la relații prietenoase cu Iranul.









































































