12:43:31 03.10.2023
Stiri

Președintele Senatului României, Alina Gorghiu, la inaugurarea Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău: „R. Moldova şi România au ajuns la un nivel de colaborare extraordinar nu doar cultural, ci şi politic, diplomatic”

Actualitate 22.09.2022 13:31 Vizualizări800 Autor: Ziarul National
Președintele Senatului României, Alina Gorghiu, la inaugurarea Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău: „R. Moldova şi România au ajuns la un nivel de colaborare extraordinar nu doar cultural, ci şi politic, diplomatic”


Cea de-a opta ediţie a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) demarează joi, 22 septembrie, la Chişinău și aduce în stânga Prutului, timp de trei zile, cele mai noi filme românești premiate la festivaluri importante, dar și unele consacrate, în prezența eroilor principali la proiecții.

Gala de deschidere va avea loc la ora 17.30, la Cineplex-Loteanu din centrul capitalei, unde va fi prezentat filmul „Senatorul melcilor” (1995), protagonistul căruia este Dorel Vişan, unul dintre cei mai mari actori români, care va fi invitatul special al ediţiei, au anunțat astăzi organizatorii, într-o conferință de presă.

„Este o onoare să fiu la Chişinău cu ocazia acestui eveniment cultural. R. Moldova şi România au ajuns la un nivel de colaborare extraordinar nu doar cultural, ci şi politic, diplomatic. Încercăm să ţinem pasul cu vremurile şi să depăşim aceste crize succesive. Mă bucur să văd acest interese pentru sectorul cultural şi vă asigur de tot suportul de care aveţi nevoie”, a declarat oaspetele de onoare al ediției din acest an a ZFR, Alina Gorghiu, președintele Senatului României.


Publicul de la Chișinău va putea viziona gratuit filmele românești grație sprijinului Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

„Anul acesta suntem într-un cinematograf modern, fapt pentru care-i mulţumesc domnului Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, care anul trecut când a văzut în ce condiţii am desfăşurat evenimentul, a spus că trebuie să ne mutăm şi aşa a fost”, a remarcat, în debutul conferinţei, Dumitru Grosei, preşedintele Asociaţiei „ALTERNATIVE CINEMA” din Republica Moldova, organizator al ZFR.

„Arta și cultura sunt cele mai bune instrumente de promovare a unei țări, iar instituția pe care o reprezint susţine plenar evenimente care vin în sprijinul acestora. Sprijinim acest eveniment care are scopul să promoveze cinematografia românească, cultura şi limba română şi oferă publicului din Republica Moldova posibilitatea să interacţioneze cu filme româneşti, actori şi regizori români”, a afirmat la aceeași conferință de presă secretarul de stat Adrian Dupu.

Narcis Afrăsinei, vicedirector al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, a declarat că înţelege pe deplin nevoia de cultură românească şi setea de frumos, pe care-şi propune s-o stingă festivalul: „Din partea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, garantez un parteneriat şi pentru ediţiile următoare, urmărim să fim o garanţie a calităţii produsului cultural român.

CITIȚI și PROGRAM // Cea de-a OPTA ediţie a Zilelor Filmului Românesc începe joi, 22 septembrie, la Chişinău: Șapte dintre cele mai IMPORTANTE filme românești din ultimul an, proiecție gratuită la Cineplex-Loteanu

La rândul său, actorul Boris Cremene, şef de direcţie la Ministerul Culturii de la Chişinău, a subliniat că principala autoritate culturală din R. Moldova este alături de evenimente ce relevă integrarea noastră spirituală şi culturală.

„Doi miniştri şi o singură cultură, pentru că şi domnul Romaşcanu, şi domnul Prodan, la diferite evenimente se numesc coministru. Or, coministrul Sergiu Prodan a transmis că este alături cu ambele inimi – atât cu cea de ministru, cât şi cu cea de cineast. Veniţi la filmul românesc – este important!”, a îndemnat Boris Cremene.

Dorel Vişan, unul dintre cei mai mari actori români, va fi invitatul special al acestei ediţii. ZFR îi dedică un FOCUS de trei filme, la împlinirea vârstei de 85 de ani: „Senatorul melcilor” (1995), proiectat la gala de deschidere, şi „Iacob” (1988), ambele realizate de Mircea Daneliuc, şi „O lacrimă de fată” (1982), regizat de Iosif Demian.

„Sunt foarte bune aceste întâlniri, care devin dialoguri, teatrul şi filmul sunt un dialog, în care trebuie să ne deşteptăm, trebuie să ne trezim. Dacă nu ne trezim, nu va fi bine. Cei tineri încă nu au suficiente puncte de sprijin în viaţă, iar cinematograful este în suferinţă în toată lumea. Vă felicit că faceţi acest festival şi prezentaţi şi filme mai noi, şi mai vechi ca să se facă o comparaţie”, a apreciat maestrul Dorel Vişan la conferința de presă.


ZFR continuă şi în acest an parteneriatul de tradiţie cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, prin proiectarea unui calup de scurtmetraje din istoria UNATC, restaurate în cadrul unui proiect recent, intitulat ARHIVA ACTIVĂ.

Filmele din programul ediţiei a opta a ZFR vor fi introduse de criticul Ionuţ Mareş, care va modera şi discuţiile cu invitaţii.

Evenimentul se va desfăşura la Cineplex-Loteanu şi Cinema Odeon, cinematografe din centrul capitalei, unde publicul va descoperi cele mai de succes filme româneşti recente, premiate la mari festivaluri precum Cannes, Veneţia sau San Sebastian şi prezentate în premieră în Republica Moldova, dar şi pelicule clasice.

Toate proiecţiile vor avea intrare liberă.

La fel ca anul trecut, ZFR va merge pe parcursul lunii octombrie şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova – Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md