09:18:30 20.07.2019
 
Stiri

Președintele Curții Constituționale din statul vecin, demis prin votul colegilor

Știri 15.05.2019 18:36 Vizualizări908 Autor: Ziarul National
Președintele Curții Constituționale din statul vecin, demis prin votul colegilor

Judecătorii Curții Constituționale din Ucraina l-au eliberat pe șeful lor, Stanislav Șevciuk, din funcția de judecător, ceea ce duce automat la demisia din funcția de șef al instanței supreme, anunta agenția „Interfax-Ucraina”.

Decizia este definitivă și nu poate face obiectul unei căi de atac. Potrivit agenției, Curtea Constituțională deja a numit un nou președinte, pe Natalia Șaptala.

Un număr de 12 din cei 18 judecători ai Curții Constituționale au votat pentru eliberarea lui Șevciuk din funcție, după ce au luat cunoștință de concluziile raportului comisiei de etică, care a constatat încălcări sistematice și semnificative în activitatea șefului instanței.

Marți, membrii Curții Constituționale și-au exprimat neîncrederea față de Stanislav Șevciuk, încercând astfel să îl forțeze să demisioneze. Cu toate acestea, legea ucraineană nu prevede o astfel de procedură.

Șevciuk a declarat că a fost victima unei „lovituri anticonstituționale” și l-a acuzat pe președintele în exercițiu al Ucrainei, Petro Poroșenko, că ar fi în spatele „loviturii”.

În martie 2019, trei judecători ai Curții Constituționale din Ucraina – Nikolai Melnik, Serghei Sas și Igor Slidenko – au adresat colegilor lor o scrisoare în care au cerut demisia șefului curții, Stanislav Șevciuk.

Presa ucraineană a scris anterior că unii dintre judecătorii loiali lui Petro Poroșenko ar putea să se opună lui Șevciuk, deoarece fratele său l-a sprijinit deschis pe Vladimir Zelenski.

Constituția Ucrainei prevede că președintele nou ales al țării trebuie să depună jurământul în fața șefului Curții Constituționale.

O serie de mass-media au speculat că demisia lui Șevciuk ar putea duce la amânarea inaugurării lui Vladimir Zelenski. Curtea, însă, a declarat că demiterea lui Stanislav Șevciuk nu va avea nicio influență asupra datei inaugurării noului președinte. Curtea a precizat că, în absența șefului curții, președintele ales ar putea depune jurământul în fața unuia dintre adjuncții săi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md