16:59:28 18.11.2019
 
Stiri

De ce până acum NU există un control vamal COMUN la granița moldo-română? „Am insistat să se renunțe la această formulare, este o expresie NEFERICITĂ”. Soluția propusă pentru a schimba lucrurile

Știri 10.07.2019 14:16 Vizualizări1361 Autor: Ziarul National
De ce până acum NU există un control vamal COMUN la granița moldo-română? „Am insistat să se renunțe la această formulare, este o expresie NEFERICITĂ”. Soluția propusă pentru a schimba lucrurile

Președintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova, Dan Nuțiu, este sceptic că la granița moldo-română ar putea exista un control vamal comun, pentru a fluidiza traficul la frontieră. Asta pentru că R. Moldova, stat care nu este membru UE, ar avea acces la baza de date cu caracter personal a cetățenilor din Uniunea Europeană.

Totuși, Nuțiu crede că această situație ar putea fi soluționată, dacă autoritățile R. Moldova vor modifica „expresia nefericită” – control vamal comun, cu „control vamal cu o singură oprire”.

„Controlul vamal comun este o expresie nefericită și nu recomand a se mai insista pe această formulare. În realitate nu am auzit în România să fie cineva împotrivă unui control vamal cu o singură oprire. Expresia nefericită este cea de control vamal comun, expresie care am înțeles că se regăsea în solicitarea primită de România din partea R. Moldova. Nu există nicăieri așa ceva. Există control vamal cu o singură oprire, așa cum există între R. Moldova și Ucraina. Am insistat la întâlnirile avute cu reprezentanții Serviciului Vamal să renunțe la această formulare pentru a putea accelera procesul de fluidizare a traficului din vamă”, a declarat Nuțiu într-un interviu pentru economica.md.

Președintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova a explicat și de ce nu ar fi posibil controlul vamal comun la frontiera moldo-română.

„De ce să se insiste pe control comun când acesta presupuneo bază comună de date? Personal nu cred că UE va agrea ca la baza de date a cetățenilor din UE să aibă acces un stat non-UE. Mai ales acum, când protecția datelor cu caracter personal este un subiect extrem de sensibil și riguros verificat în UE. Ar trebui, probabil, obținut acordul a 500 milioane de cetățeni UE de a permite accesul la datelor lor de către o terță parte”, a punctat sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2019 09:18 Nicolae Negru Misterul demisiei Maiei Sandu sau po...

15.11.2019 09:13 Nicolae Negru Tătucul Dodon, Maia Sandu și iluziile...

11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md