Președinta Maia Sandu, pledoarie în favoarea Limbii Române: „Azi celebrăm libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră. Vă mulțumesc tuturor pentru grija de a vorbi și a scrie corect”
Cuvântul în limba română are pentru contemporani o „putere dublă”, pentru că reprezintă „o moștenire prețioasă lăsată de înaintași”, dar și „o responsabilitate aproape sacră pe care o ducem înainte către urmași”, le-a transmis astăzi președinta Maia Sandu celor circa 2 000 de persoane care au paticipat la cea de-a doua ediție a Marii Dictări Naționale, care a avut loc de Ziua Limbii Române în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din centrul Chișinăului, dar și, concomitent, în 15 centre raionale.
Șefa statului a apreciat faptul că s-a adunat „atât de multă lume” pentru a onora Limba Română în cadrul unui eveniment care devine o frumoasă tradiție de 31 august - Marea Dictare Națională.
„De toate vârstele, de toate profesiile, din toată Republica Moldova, voi, îndrăgostiți de limba română, înțelegeți responsabilitatea care vine prin cuvânt. Cuvântul are puterea de a crea sau a distruge lumi, iar pentru noi cuvântul în limba română are o putere dublă, pentru că vine ca o moștenire prețioasă lăsată de înaintași, dar și ca o responsabilitate aproape sacră pe care o ducem înainte către urmași. Cu recunoștință față de cei care au păstrat limba română vie pe aceste meleaguri în cele mai cumplite timpuri, când pentru rostirea unei poezii în limba română puteai fi arestat, azi celebrăm libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră. Vă mulțumesc tuturor pentru grija de a vorbi și a scrie corect. Mulțumim tuturor scriitorilor, oamenilor de cultură care cultivă Limba română prin literatură, teatru, muzică și care o poartă cu mândrie dincolo de hotarele noastre. Le mulțumesc tuturor profesorilor de Limbă română. De munca și pasiunea Dvs. depinde atitudinea copiilor față de vorbirea și scrierea corectă”, a declarat Maia Sandu de la tribuna instalată în PMAN.
În pledoaria susținută în favoarea Limbii Române, președinta Sandu a arătat că suntem atenți cum ne îmbrăcăm, ce mâncăm și a întrebat „cum am putea să nu fim atenți cum vorbim”?
„Limba nu este doar un instrument de înțelegere reciprocă. Modul în care ne exprimăm arată cât de vastă este mintea și lumea noastră. Învățând mereu cuvinte, expresii noi, nuanțând exprimarea, străduindu-ne să vorbim corect, așa ne lărgim și lumea interioară”, a punctat șefa statului.
De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat aprecierea pentru cetățenii celorlalte etnii care au învățat limba română.
„Efortul lor nu este doar un semn de respect față de Limba Română, ci și o contribuție reală și concretă la coeziunea și unitatea societății noastre”, a adăugat președinta.
În cadrul discursului ținut în fața participanților din acest an la Marea Dictare Națională, Maia Sandu a amintit Programul Național de Studiere a Limbii Române, care a atras în acest an un număr-record de doritori să participe la cursurile gratuite oferite de Ministerul Educației și Cercetării – peste 12 mii de oameni.
„Trăiască Limba Română!”, și-a încheiat discursul președinta Maia Sandu.
Menționăm că Marea Dictare Națională a fost organizată de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției. Cei circa 2 000 de participanți au scris un fragment din „Școala vieții” de Spiridon Vangheli, un omagiu adus „tatălui lui Guguță”, care a decedat pe 21 iunie curent la vârsta de 92 de ani.
Cele mai bune lucrări vor fi premiate, după evaluare, în cadrul unui eveniment public.
Poeta Ana Blandiana, la „Astra Film Chișinău”: Festivalul debutează, la Cineplex Loteanu, cu cel mai bun documentar românesc al anului. Toate proiecțiile sunt cu intrare liberă
Dorina Khalil-Butucioc, doctor în studiul artelor și culturologie: „Ne lipsește un Centru de Dramaturgie Contemporană. Circuitul prin Europa culturală e o restartare necesară”
CEC se pregătește să aprobe raportul privind rezultatele alegerilor prezidențiale din R. Moldova, pe care îl va trimite ulterior la Curtea Constituțională