05:48:07 20.06.2024
Stiri

Presa rusă publică numele a CINCI oficiali din R. Moldova INTERZIȘI în Federația Rusă: Șefa statului, spicherul și premierul NU se află pe listă

Actualitate 25.04.2023 13:13 Vizualizări3459 Autor: Ziarul National
Presa rusă publică numele a CINCI oficiali din R. Moldova INTERZIȘI în Federația Rusă: Șefa statului, spicherul și premierul NU se află pe listă
Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne


Autoritățile de la Moscova ar fi interzis accesul în Federația Rusă pentru un diplomat și patru demnitari din R. Moldova.

Este vorba despre ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Olesea Stamate, dar și deputatul Oazu Nantoi.

Totodată, diplomatul care a fost declarat persona non grata de către ministerul rus de Externe este consulul R. Moldova în Federația Rusă, scrie publicația apropiată Kremlinului „Kommersant”, cu referire la „informații” ale redacției.

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat astăzi, în prima jumătate a zilei, că diplomația de la Chișinău nu recepționase lista cu nume pentru care este suspendat accesul pe teritoriul Federației Ruse și a calificat această decizie ca fiind o „măsură ostilă” a Moscovei la adresa Chișinăului.

CITIȚI și DECLARAȚIE // „Kremlinul sprijină măsuri de destabilizare și de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova, dar nu acceptă răspunsul suveran al autorităților noastre față de acțiunile neprietenoase de la Moscova”

Ministerul rus de Externe l-a convocat astăzi pe Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Lilian Darii, și i-a înmânat o notă prin care a fost informat că un angajat al misiunii diplomatice moldovenești este declarat persona non grata. Totodată, MID-ul rus a arătat că a suspendat accesul în Federația Rusă pentru mai mulți oficiali din R. Moldova care ar fi făcut „declarații antirusești”, dar și pentru aderarea statului nostru la lista de sancțiuni a UE împotriva unor politicieni și oligarhi ruși, după invadarea militară a Ucrainei.

Scandalul diplomatic dintre Chișinău și Moscova a izbucnit săptămâna trecută, după ce o delegație din Federația Rusă, condusă de liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, care se îndrepta spre Găgăuzia, unde vor fi organizate pe 30 aprilie curent alegeri la funcția de bașcan, a fost întoarsă de la Aeroport.

CITIȚI și Noi DETALII despre cazul liderului din Tatarstan interzis în R. Moldova. Politicianul din anturajul lui Putin era însoțit de un MITROPOLIT. Deputat PAS: „Avionul nacealnicesc rusesc s-a dus azi în direcția corabiei militare rusești"

Premierul Dorin Recean a condamnat comportamentul unor deputați socialiști și al unor angajați ai Ambasadei Moscovei la Chișinău la adresa Poliției de Frontieră și a cerut Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să ia măsuri. Astfel, pe 19 aprilie curent, MAEIE a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei ruse, iar altor doi angajați ai aceleiași misiuni le-a fost retrasă acreditarea de la Aeroportul Internațional Chișinău.

„Luni (17 aprilie - n.r.), patru cetățeni, pretinzând că sunt religioși, au încercat să vină aici, la Chișinău, și să se implice în alegeri și în politica locală. Vreau să le spun cetățenilor care temporar sunt deputați și invită aici pe cei care ajută la uciderea oamenilor, uciderea copiilor, uciderea femeilor în Ucraina că aceștia nu au ce căuta aici. Noi nu ne asociem cu războiul. R. Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocități și asta vreau să le spun acestor cetățeni. Ei nu trebuie să se pună în poară cu Poliția de Frontieră și cu autoritățile din aeroport. Asta nu le face față. Reamintesc - ei temporar sunt deputați. Asta nu le dă dreptul să se poarte urât cu cetățenii R. Moldova care sunt în exercitarea funcțiilor. Noi nu vom accepta ca cineva să se implice în treburile interne ale R. Moldova și nu vom accepta ca R. Moldova să fie asociată cu atrocitățile. Nu pentru asta luptă R. Moldova”, a punctat atunci premierul Dorin Recean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md