13:33:30 12.04.2024
Stiri

Presa de peste Prut, despre reforma justiției din R. Moldova: „Unii judecători afiliați lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon au plecat din sistem, dar mulți din apropiații lor își continuă activitatea”. Cazul Marianei Pitic

Actualitate 26.02.2024 14:48 Vizualizări1866 Autor: Ziarul National
Presa de peste Prut, despre reforma justiției din R. Moldova: „Unii judecători afiliați lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon au plecat din sistem, dar mulți din apropiații lor își continuă activitatea”. Cazul Marianei Pitic Colaj ZdG


Republica Moldova este în plin proces de reformare a justiției, domeniu coordonat peste 30 de ani de către diferiți lideri politici ce s-au perindat la putere, totul culminând cu perioada lui Plahotniuc, atunci când justiția a fost subordonată cu totul acestuia. În încercarea de reformare și eliminare a corupției din justiție, beneficiind și de sprijinul partenerilor occidentali, guvernarea de la Chișinău a creat o comisie de verificare a judecătorilor ce vor ocupa fotolii de magistrați la Curtea Supremă de Justiție. Comisia Vetting urmează să decidă asupra mai multor candidați pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, aceste măsuri reprezentând un element important pentru succesul integrării europene, în condițiile în care justiția este unul dintre capitolele de bază ale negocierilor pentru aderare, scrie PSNews din România.

Sursa citată susține că reforma justiției din R. Moldova a schimbat în ultimii ani „multe nume în sistem”, însă mai există judecători cu probleme de integritate care pot fi folosiți de oligarhii fugari pentru compromiterea parcursului european al statului nostru.

„Unii judecători afiliați lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon au plecat din sistem, dar mulți dintre apropiații lor își continuă activitatea. În contextul războiului hibrid demarat de Rusia împotriva R. Moldova, Moscova folosește oligarhii fugari pentru a compromite parcursul european și a destabiliza situația de securitate, iar menținerea în sistem a unor judecători cu probleme de integritate pare a fi un element crucial”, notează jurnaliștii de la PSNews.

Drept exemplu este oferită candidatura judecătoarei Mariana Pitic la CSJ, numele căreia a figurat în mai multe investigații jurnalistice și e cunoscută în spațiul public ca fiind „judecătoarea cu Porsche Cayenne de 11 mii de lei”. Totuși, aceasta a obținut decizii favorabile în instanță privind controalele Autorității Naționale de Integritate, care vor fi prezentate drept argumente Comisiei Vetting. De exemplu, în 2022, ANI a emis act de constatare în privința Marianei Pitic, mai nou aceasta revenind la numele de fată mare Ursachi, fiind depistată o diferență vădită în mărime de aproximativ 678 de mii de lei, fără ca acest caz să aibă vreo finalitate.

„Toate aceste circumstanțe relevă faptul că judecătoarea este importantă pentru un anumit cerc de persoane, având în vedere că orice caz în care este vizată ea sau apropiații săi este pus la punct rapid. Un astfel de exemplu este cel al fiicei sale, prinsă băută la volanul unui „Lexus” în anul 2018. Atunci, potrivit procesului-verbal, tânăra avea o concentrație de 0,28 de mg/l a vaporilor de alcool în aerul expirat. În pofida datelor pe care le-a arătat aparatul Drager, exact peste două ore s-a întâmplat că tot alcool a dispărut, iar medicul a ajuns la concluzia că șoferița este trează”, arată colegii noștri de peste Prut.

Totodată, Comisia Vetting urmează să se expună și pe marginea aportului magistratei la judecarea unor dosare cu impact asupra economiei și altor sfere importante din Republica Moldova.

„De exemplu, Marina Pitic (Ursachi) a fost implicată în crearea unui precedent cu risc de prejudiciere a bugetului de stat al Republicii Moldova, participând în completul specializat din cadrul Curții Supreme de Justiție din care făceau parte judecătorii Tamara Chișca-Doneva, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru și Nicolae Craiu, ultimii doi având opinie separată, în Decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al CSJ din 29.03.2023, prin care a fost respins recursul declarat de către Banca Națională a Moldovei împotriva BC „Energbank” SA și menținută decizia Curții de Apel Chișinău în acest sens, care ar duce la prejudicierea BNM cu circa 2 000 000 de lei. Aceeași acțiune a BNM a fost respinsă și în 2021 de către Curtea de Apel Chișinău, inițiată în privința unuia din acționarii BC „Energbank” SA – SA Energoimpex. Atunci a fost dispusă demararea procedurii de insolvabilitate, scenariu pus la cale de Veaceslav Platon (Tamara Chișca-Doneva i-a botezat copilul raiderului nr. 1 din CSI cu Natalia Morari, activizată recent pe teritoriul Republicii Moldova), care intenționează prin decizia respectivă să creeze un precedent de revendicare a drepturilor financiare din contul BNM, fapt ce va putea fi aplicat și de către alți acționari a băncilor. Astfel, aceste decizii arată că magistrata este necesară în cadrul CSJ pentru foștii judecători, care erau presați de grupări numite astăzi criminale în vederea adjudecării unor interese financiare în folosul lor. Aceștia, ascunzându-se în prezent peste hotare, au lăsat în Republica Moldova doar pe unii executori ce urmează să pătimească pe coridoarele procuraturilor și instanțelor de judecată”, cităm din materialul colegilor de peste Prut, care fac și o radiografiere a averii magistratei.

PSNews mai scoate la iveală și membri cu semne de întrebare din cadrul Comisiei Vetting, formată din cetățeni străini și cetățeni ai Republicii Moldova.

„Prezența cetățenilor străini este văzută ca un criteriu de bază ce va permite evitarea influențelor din partea oligarhilor fugari. Totuși, ar exista posibilitatea ca experții străini, juriști de profesie și cu experiență în domeniu, să aibă contacte în Republica Moldova? Sursele noastre spun că un membru străin al Comisiei Vetting a solicitat în repetate rânduri să îl aibă în calitate de consilier local pe Oleg Rotari, fost agent guvernamental în perioada lui Vladimir Plahotniuc. Presa a scris anterior despre acțiunile dubioase ale lui Oleg Rotari în cazul Gemenii în care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO. În același dosar figurează și numele Marianei Pitic (Ursachi). Oleg Rotari și membrul comisiei s-ar fi cunoscut pe coridoarele Curții Europene pentru Drepturile Omului, când primul era Agent Guvernamental, iar membrul Comisiei era judecător. În acest caz este pertinentă întrebarea: ce fel de informație despre integritatea și profesionalismul judecătoarei Pitic va furniza un fost exponent al regimului Plahotniuc membrului Comisiei Vetting?”, se întreabă jurnaliștii din dreapta Prutului.

PSNews mai arată că Mariana Pitic (Ursachi) ar fi solicitat recuzarea unor membri ai Comisiei Vetting, invocând diverse motive, dar nu și a lui Lilian Enciu, delegat din partea PSRM, cu care ar fi interacționat în activitatea profesională, participând împreună în cadrul grupului de lucru Pilonul IV instituit prin Ordinul Ministerului Justiției de formare a grupurilor de lucru pentru coordonarea și monitorizarea implementării Strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011 - 2016, precum și în cadrul grupului de lucru pentru anii 2017 - 2018.

Citiți mai multe detalii la acest subiect pe psnews.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md