01:05:05 01.05.2024
Stiri

Premierul Nicolae Ciucă: „România va continua să promoveze măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova”

Actualitate 01.03.2023 13:54 Vizualizări1009 Autor: Ziarul National
Premierul Nicolae Ciucă: „România va continua să promoveze măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova”


România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susţinerii Republicii Moldova pe mai multe planuri, inclusiv pentru a rezista „atitudinii foarte asertive a Rusiei”, a declarat astăzi la București prim-ministrul Nicolae Ciucă, după întrevederea avută cu omologul său de la Chișinău, Dorin Recean. .

Șeful Guvernului României a spus că a discutat cu premierul Dorin Recean despre evoluţiile de securitate pe fondul războiului brutal de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și „consecinţele masive” ale acestuia asupra Republicii Moldova în plan securitar, energetic şi economic.

„Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, de narative ostile construite pe propagarea intenţionată de informaţii false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susţinerea de neclinit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. (...) De altfel, România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, a afirmat Nicolae Ciucă în cadrul conferinței de presă comune cu Dorin Recean, susținute la Palatul Victoria.

CITIȚI și Premierul Dorin Recean îndeamnă agenții economici din România să investească în R. Moldova și anunță că cele două state vor avea piață financiară INTEGRATĂ: „Oamenii noștri de afaceri vorbesc aceeași limbă, afacerilor noastre vorbesc aceeași limbă”

Potrivit premierului român, cei doi oficiali au avut şi discuţii cu privire la agenda de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Am evidenţiat sprijinul activ al României la Bruxelles şi în relaţia cu statele membre pe toate palierele legate de integrarea europeană. Spre exemplu, în ceea ce priveşte integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene, am discutat liberalizarea completă a comerţului sau reducerea tarifelor de roaming. Am discutat cu privire la necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova”, a detaliat prim-ministrul Ciucă.



Premierul de la București a adăugat că România a demonstrat prin fapte că este „cel mai sincer şi de încredere” partener al Republicii Moldova.

„Mărturie stau, spre exemplu, acordarea de sprijin bugetar direct, ce totalizează 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, de lemne de foc pentru încălzire, de păcură şi carburanţi, precum şi alte forme de asistenţă. De asemenea, domnule prim-ministru, doresc să vă asigur că România va continua să fie alături de dumneavoastră în eforturile de a depăşi actualele crize şi presiuni hibride la care este supusă Republica Moldova. Spre exemplu, doar la şedinţa de guvern de săptămâna trecută am aprobat o serie de documente, precum memorandumul pentru construirea unui pod rutier peste râul Prut la frontiera între România şi Republica Moldova, între localităţile Albiţa şi Leuşeni, respectiv două memorandumuri pe tema modernizării şi întreţinerii podului rutier peste Prut între localităţile Oancea şi Cahul, precum şi a podului rutier de la Sculeni”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Cei doi premieri au discutat despre proiectele de infrastructură derulate în prezent în domeniul transporturilor, precum şi despre cele de fluidizare a traficului la frontieră, evidenţiind că România şi-a consolidat statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova.

„Comerţul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022, ceea ce înseamnă că a ajuns la cifra de aproximativ 3,6 miliarde de dolari. Ne dorim foarte mult - şi vom acţiona în acest sens - să creştem investiţiile în Republica Moldova. Am discutat cu domnul prim-ministru şi am convenit să folosim oportunităţile şi potenţialul de afaceri din ambele state. Există un potenţial de cooperare cât se poate de larg şi cred că domeniul economic şi comercial poate (...) să aducă un sprijin atât cetăţenilor români, cât şi cetăţenilor din Republica Moldova”, și-a încheiar mesajul prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului de la Chișinău a mulțumit României pentru ajutorul oferit R. Moldova.

CITIȚI și Guvernul de la București va detașa la Chișinău specialiști pentru a consulta instituțiile R. Moldova în procesul de aderare la UE: „Agricultură, transport, mediu, toate domeniile în care Bucureștiul are experiență de negociere și aderare”

„Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, R. Moldova rămăsese fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureștiul, împreună cu companiile energetice românești au fost alături de noi, ca de fiecare dată, și am reușit asigurarea cetățenilor noștri cu energie electrică. Un alt exemplu de susținere determinantă este gazoductul Iași – Chișinău, care a fost și este folosit în această perioadă și este hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din R. Moldova”, a punctat Dorin Recean.

Oficialul a invitat agenții economic din România să investească în R. Moldova, inclusiv în proiecte energetice, odată ce „afacerile noastre vorbesc aceeași limbă”.

„România este cel mai important partener comercial al R. Moldova. În acest sens, vin cu un mesaj pentru oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului pe care vreau să-i încurajez să-și extindă afacerilor și să folosească potențialul economic existent. În curând, vom avea chiar și piețele financiare integrate și, respectiv, piața financiară de la București va fi accesibilă în Chișinău. Oamenii noștri de afaceri vorbesc aceeași limbă, afacerilor noastre vorbesc aceeași limbă, iar prin transpunerea legislației europene, malurile Prutului devin și mai apropiate pentru mediul de afaceri.

Ne dorim atragerea investițiilor companiilor din România în sectorul energetic din R. Moldova și cred că acest domeniu are un mare potențial în colaborarea noastră. Am pornit discuțiile despre facilitarea încheierii unor contracte pe termen lung privind achiziția de energie electrică și gaze naturale cu companii din sectorul energetic de pe malul drept al Prutului, în scopul diversificării surselor și creșterii securității aprovizionării cu energie în stânga Prutului”, a detaliat Dorin Recean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md