PREMIERĂ // Șapte destinații turistice din R. Moldova, incluse în competiția „Destinația Anului 2024” din România: De la satul Văleni, Țipova și Saharna, până la o pensiune de la Ștefan Vodă
Șapte destinații turistice din Republica Moldova se află printre cele 120 de destinații finaliste selectate de juriul competiției „Destinația anului 2024” din România.
În 2024, competiția s-a extins în premieră și în Republica Moldova, astfel încât cele șapte finaliste din stânga Prutului concurează alături de cele din România și pot fi votate atât de publicul din România, cât și de cel din Basarabia.
Printre destinațiile din stânga Prutului care concurează cu cele din România se numără, la diferite categorii, satul Văleni din raionul Cahul unde „bunica bate toba”, Complexul Muzeal „Țipova-Saharna” din raionul Rezina, Mănăstirea Căpriana din raionul Strășeni, Rezervația Naturală Plaiul Fagului din raionul Ungheni, pensiunea „La Tudora” din raionul Ștefan Vodă, dar și municipiile Chișinău și Soroca.
Destinațiile din R. Moldova pot câștiga oricare dintre categoriile competiției, dacă acumulează cel mai mare punctaj. De asemenea, în cadrul Galei de pe 21 mai 2024, se va acorda și premiul special „Destinația Anului în Republica Moldova”, pentru destinația cu cel mai mare punctaj.
Pentru a susține destinațiile turistice din R. Moldova, Oficiul Național al Turismului de la Chișinău invită cetățenii să le voteze AICI. Votul presupune alegerea unei singure destinații din fiecare categorie, apoi la final trebuie să introduceți o adresă de email la care aveți acces. După conectarea pe adresa de email introdusă, faceți click pe butonul de confirmare.
Votul poate fi acordat în perioada 15 aprilie – 8 mai la următoarele categorii:
Regiuni Eco-turistice: Rezervația Naturala Plaiul Fagului, r. Ungheni;
Sat de poveste: Satul Văleni, raionul Cahul;
Orașe care inspiră: Chișinău - capitala turistică a Moldovei;
Atracții cultural-educative: Complexul Muzeal „Țipova-Saharna”, Rezina, și Mănăstirea Căpriana, r. Strășeni;
Cazări epice – boutique: Pensiunea „La Tudora”, r. Ștefan Vodă;
Tărâmuri cu tradiție și istorie: Soroca.
„Avem foarte multe destinații extraordinar de frumoase, fie că sunt localități sau regiuni întregi, fie că sunt atracții turistice. Cele mai frumoase merită cunoscute, astfel încât să beneficieze de pe urma eforturilor lor și să fie un exemplu și pentru altele. Acum așteptăm cât mai mulți români să răspundă la întrebarea Luând în calcul tot ce știți sau ați auzit despre aceste destinații, care dintre ele merită în acest an cel mai mult titlul „Destinația Anului”?”, a declarat Mihai Bârsan, inițiatorul competiției „Destinația Anului”.
Destinațiile câștigătoare vor fi alese pe baza punctajului calculat pe trei paliere: votul publicului pe platforma destinatiaanului.ro, votul juriului și pe baza rezultatelor cercetării Destinații Vizionare.
Câștigătoarele competiției de anul acesta vor fi anunțate pe 21 mai, pe scena Ateneului Român. Gala Destinația Anului se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului București, în calitate de Gazdă a evenimentului.
„Destinația Anului” este o competiție de interes național organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, Alianța Pentru Turism, Institutul Orașelor Vizionare (IOV), Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Re-Patriot, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București și Asociația de Ecoturism din România (AER).
La ediția competiției de anul trecut, câștigătorii au fost: Municipiul Brașov (categoria Orașe care inspiră), Ținutul Mănăstirilor Bucovina (categoria Tărâmuri cu istorie și tradiție), Țara Hațegului (categoria Comori Naturale), Mamaia (categoria Stațiuni turistice), Palatul Culturii Iași (categoria Atracții Cultural-Educative), Dino Parc Râșnov (categoria Parcuri de Distracție și Aventură), Green Village Sfântu Gheorghe (categoria Resort), Hotel Pleiada Iași (categoria Boutique), Valea Verde Retreat (categoria Experiențe Gastronomice).
Dumitru Alaiba, despre contrastul dintre UE și Rusia în relația cu R. Moldova: În 2023, exporturile noastre către Rusia abia au însumat 144 de milioane de dolari, în timp ce exporturile către UE au atins un nivel impresionant de 2,6 miliarde dolari
Douăzeci și șase de mii de buletine de vot care urmau să ajungă la trei secții de votare din Rusia au fost distruse. CEC: „S-a constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot”
Război în Ucraina. Putin și-a demolat „cuibușorul de nebunii” de la Marea Neagră de frica dronelor