06:06:53 19.01.2020
 
Stiri

PREMIERĂ medicală: O asemenea intervenție chirurgicală pe cord este UNICĂ în R. Moldova

Știri 02.04.2016 14:30 Vizualizări905 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ medicală: O asemenea intervenție chirurgicală pe cord este UNICĂ în R. Moldova


O intervenție unică la nivel național, care este o premieră chirurgicală pentru R. Moldova, a avut ieri loc la un centru medical privat din Chișinău.

Aici, unui pacient i-a fost implantat un dispozitiv complex cu funcție de resincronizare şi defibrilare (CRT-D)la inimă.

Intervenția a fost efectuată de o echipă formată din cardiologi intervenţioniști din Turcia, asistați de cardiologi din cadrul centrului medical din Chișinău.

Pacientul expus operației are vârsta de 65 de ani și suferă de insuficienţă cardiacă avansată, care determină contracţia asincronă a ventriculelor cordului şi prezintă risc sporit din cauza aritmiilor cardiace maligne.

„Resincronizarea cardiacă este o metodă inovativă de tratament pentru cardiacii care se află în stare gravă și în cazul cărora tratamentul medicamentos nu mai dă niciun rezultat. O procedură pentru rezolvarea acestor probleme este implantarea unui CRT-D.În urma unei astfel de intervenții, inima are, din nou, o forță de contracție mai mare, circulația sângelui este îmbunătățită, iar calitatea vieții pacienților se îmbunătățește vizibil”, a afirmat prof. Erdem Diker, cardiolog intervenţionist la Spitalul Medicana din Istanbul, Turcia.

Terapia de resincronizare cardiacă prin utilizarea CRT-D constă în trimiterea unor impulsuri electrice mici, nedetectabile către ambele camere inferioare ale inimii, cu scopul de a le face să bată concomitent. Dispozitivul implantat în corpul pacientului va îmbunătăţi capacitatea inimii de a pompa sânge şi oxigen în întregul corp și poate accelera o inimă ce bate prea lent.

În aceeași zi, la același centru privat, a mai fost efectuată o intervenție chirurgicală de implantare de cardiodefibrilator. Operația a fost efectuată unui pacient în vârstă de 53 de ani, care suferă de tahicardie ventriculară, aritmie ce îi pune în pericol viaţa. Până în prezent, în R. Moldova au fost efectuate doar două astfel de intervenții.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md