Precizări IMPORTANTE făcute de avocatul Ion Cobâșenco: Pot fi sau nu CONFISCATE mașinile conduse de șoferii prinși la volan în stare avansată de ebrietate?


Șoferii din R. Moldova au fost alarmați de un ordin al Inspectoratului General Poliție (IGP) din 4 septembrie curent, care prevede confiscarea mașinilor conduse de șoferii prinși la volan în stare avansată de ebrietate. Avocatul Ion Cobâșenco a făcut, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare, mai multe precizări la acest subiect, arătând că ordinul nu ar corespunde legislației.
„Fapta de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanțe constituie infracțiune. Sancțiunea principală este muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore sau închisoare de până la 1 an, iar sancțiunea complementară este anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Dacă concentrația de alcool în sânge este de la 0,3 până la 0,5 g/l sau concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,15 până la 0,3 mg/l, atunci fapta urmează să fie calificată ca fiind o contravenție și se pedepsește cu amendă de la 17 500 lei la 25 000 lei. Până aici parcă totul e clar. Pentru săvârșirea faptelor menționate mai sus persoana urmează să suporte atât o sancțiune principală, cât și o sancțiune complementară”, a menționat avocatul.
În opinia sa, documentul IGP ar fi „unul de mântuială”.
„În baza Ordinului IGP nr. 310 din 4 septembrie 2023, a fost aprobată Instrucțiunea privind modul de aplicare a art. 4397 din Codul Contravențional referitor la confiscarea specială a vehiculelor în cadrul procesului contravențional. În ciuda faptului că legea penală și contravențională prevăd expres faptul că bunurile utilizate sau destinate pentru săvârșirea unei infracțiuni sau contravenții pot fi confiscate, buturuga mică a făcut o instrucțiune, care a rezolvat toate aceste situații și gata - se confiscă automobilele”, a scris avocatul.
Potrivit lui, lucrurile de departe nu stau așa cum își dorește IGP, chiar dacă e de acord cu faptul că „mașina condusă de un șofer iresponsabil și beat devine o armă, care trebuie confiscată”.
„Dar contează modul în care este reglementată această procedură. Confiscarea specială constă în trecerea, forțată și gratuită, în proprietatea statului a bunurilor utilizate sau destinate pentru săvârșirea unei infracțiuni. Sunt și foarte multe excepții. Din punct de vedere penal, confiscarea a fost privită ca o sancțiune, având drept scop neutralizarea stării de pericol, ci nu a oricărui pericol, dar a celui determinat de riscul săvârșirii unor noi infracțiuni. Totuși, remarcăm că dreptul de proprietate nu este unul absolut – el poate constitui obiectul unor limitări. Cu toate acestea, ingerința în dreptul de proprietate trebuie nu doar să urmărească un „scop legitim” conform „interesului general”, ci și să păstreze un raport rezonabil de proporționalitate între mijloacele folosite și scopul urmărit, inclusiv măsurile destinate să reglementeze folosința bunurilor unui individ”.
„Confiscarea mașinilor conduse de șoferii băuți poate avea loc doar după ce Parlamentul va modifica Codul penal și Codul contravențional cu reglementări speciale în acest sens, în urma unor expertize care vor statua asupra principiului proporționalității și asupra altor aspecte importante, inclusiv ce țin de modul de confiscare a mașinilor care sunt conduse de alte persoane decât proprietarii. În lipsa acestor circumstanțe, ținând cont de pedeapsa pentru săvârșirea acestei infracțiuni/contravenții, în prezent confiscarea mașinilor conduse de șoferi băuți nu este aplicabilă, mai cu seamă că această măsură de siguranță nu poate fi aplicată în domeniul dreptului contravențional, iar ordinul IGP rămâne doar un subiect de știre”, a conchis Ion Cobâșenco.









































































