11:23:15 26.04.2024
Stiri

Planul de 300 de MILIARDE de euro al UE pentru reducerea DEPENDENȚEI de Rusia: „Nimeni să nu fie lăsat în frig”

Actualitate 19.05.2022 12:35 Vizualizări1633 Autor: Ziarul National
Planul de 300 de MILIARDE de euro al UE pentru reducerea DEPENDENȚEI de Rusia: „Nimeni să nu fie lăsat în frig”


Comisia Europeană a anunțat un plan numit REPowerEU, prin care vrea să stimuleze și mai puternic obiectivul UE pentru energie regenerabilă de la 40% la 45% până în 2030. Măsura face parte din strategia de a obţine cât mai repede posibil independenţa energetică faţă de petrolul şi gazele din Rusia, relatează CNN. „Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro. Aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro în împrumuturi” a anunțat CE.

„Acest plan va accelerara Pactul verde european. Astăzi, ne ducem ambiția la un alt nivel pentru a ne asigura că devenim independenți de energia rusă cât mai repede posibil.” a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Noile propuneri vor crește capacitatea de producţie energetică din surse regenerabile la 1236 gigawaţi până în 2030. Planul prevede o dependență mai mare de energia solară și biometan (Gazul Natural Regenerabil), precum și electrificarea accelerată a industriei grele din UE.

Von der Leyen a promis de asemenea că grăbească perioada de acordare a permiselor pentru infrastructura de energie regenerabilă. Astfel autorizațiile pentru un parc de turbine eoliene ar putea fi acordate într-un an faţă de 6-9 ani. Așa-numitul plan REPowerEU propune o dublare a capacității energetice din fotovoltaice până în 2025, la peste 320 gigawaţi şi la un total de 600 gigawaţi până în 2030. Măsurile includ şi o „obligație treptată de a instala panouri solare pe acoperiș în anumite clădiri”, potrivit Comisiei. Aceste capacități suplimentare de producție din energie solară ar putea înlocui un consum de 9 miliarde de metri cubi de gaz natural anual până în 2027, potrivit Comisiei. UE a importat 358 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2019.

„De aproape trei luni, Rusia duce un război brutal împotriva Ucrainei. Și îi amenință pe toți cei care sprijină Ucraina în apărarea sa legitimă. Războiul lui Putin aduce provocări fundamentale pentru Uniunea noastră. Astfel, propunerile de astăzi din Colegiul Comisarilor abordează securitatea energetică, apărarea și vecina noastră Ucraina. Războiul lui Putin perturbă piața mondială a energiei. Arată cât de dependenți suntem de combustibilii fosili importați. Și cât de vulnerabili suntem dacă ne bazăm pe Rusia pentru importul de combustibili fosili. Trebuie să reducem cât mai repede posibil dependența noastră de Rusia în materie de energie.

Putem face asta. Astăzi, vă prezentăm planul nostru REPowerEU de îndeplinire a acestor obiective. Putem înlocui combustibilii fosili din Rusia lucrând pe trei niveluri: pe partea de cerere, economisirea energiei, pe partea de ofertă, diversificarea importurilor noastre de energie, renunțarea la combustibilii fosili și accelerarea tranziției către energie curată. Din fericire, avem deja baza pentru a face acest lucru. Ne-am angajat deja într-o transformare a sistemului nostru energetic pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic - faimosul nostru Pact verde european. El era deja ambițios. Dar astăzi, ne ducem ambiția la un alt nivel pentru a ne asigura că devenim independenți de combustibilii fosili ruși cât mai repede posibil. Acesta este REPowerEU. REPowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, să accelerăm eliminarea treptată a combustibililor fosili și să lansăm investițiile la o nouă scară. Acesta va accelera Pactul verde european.

Pentru a începe cu cel mai evident: economisirea de energie este cea mai rapidă și mai ieftină modalitate de a aborda criza energetică actuală. Prin urmare, vom crește obiectivul UE de eficiență energetică pentru 2030 de la 9% la 13%. Creștem și obiectivul de producție de energie regenerabilă de la 40% la 45% până în 2030. Și venim cu o serie de acțiuni pentru a extinde și a accelera tranziția către energie curată. De exemplu, propunem accelerarea procedurilor de autorizare pentru sursele regenerabile și infrastructura asociată, cum ar fi rețelele. Propunem obligativitatea de a instala pe acoperișuri panouri solare pentru firme și instituții publice până în 2025 și pentru clădirile rezidențiale noi până în 2029. Acest lucru este ambițios, dar realist. Știm că atunci când Europa acționează împreună, are mai multă putere. Liderii guvernelor din cele 27 de state membre au convenit să înființeze o platformă pentru achiziționarea în comun de gaz, gaz natural lichefiat și hidrogen.

În cadrul planului nostru REPowerEU, propunem o cale operațională, un mecanism comun de achiziții și o comunicare comună cu țările furnizoare. În acest fel, putem asigura importurile de energie de care avem nevoie fără concurență între statele noastre membre. Toate acestea vor necesita, desigur, investiții și reforme masive. Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro. Aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro în împrumuturi. Aceasta va include o finanțare - până la 10 miliarde de euro - în infrastructura pentru gaz și gaz natural lichefiat, astfel încât niciun stat membru să nu rămână în frig. Și până la 2 miliarde de euro pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi transportului de petrol rusesc. Tot restul finanțării va fi folosit pentru accelerarea și extinderea tranziției către energie curată” se arată în comunicatul Comisiei Europene.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, UE şi-a modificat politicile energetice, în condiţiile în care Rusia furnizează 40% din gazele de care are nevoie blocul comunitar şi 27% din petrol, relatează Agerpres. Pentru stoparea dependenţei de combustibilii din Rusia, Bruxelles-ul a propus un plan cu trei direcţii: majorarea importurilor de gaze din afara Rusiei, dezvoltarea mai rapidă a energiei regenerabile şi mai multe eforturi pentru economisirea energiei.

Măsurile includ un mix de reglementări la nivelul UE, scheme care nu sunt obligatorii, şi recomandări către guvernele celor 27 de state membre. Luate împreună, măsurile ar urma să necesite investiţii suplimentare de 210 miliarde de euro până în 2027 şi 300 miliarde de euro până în 2030, pe lângă cele anunţate deja pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale blocului comunitar până în 2030. În final, investiţiile vor reduce facturile pentru importurile de combustibili ale UE.

Aceste investiţii includ 86 miliarde de euro pentru energia regenerabilă şi 27 miliarde de euro pentru infrastructura pentru hidrogen, 29 miliarde de euro pentru reţelele energetice şi 56 miliarde de euro pentru economisirea energiei şi pompe de căldură. Comisia Europeană precizează că vor fi necesare unele investiţii în infrastructura pentru combustibilii fosili - zece miliarde de euro pentru proiecte în domeniul gazelor şi al gazelor naturale lichefiate (GNL) şi până la două miliarde de euro pentru petrol, în special în cazul statelor membre UE din Europa Centrală şi de Est, care nu au acces la livrările din afara Rusiei.

Bruxelles-ul vrea ca statele membre UE să finanţeze măsurile folosind fondul de redresare UE de 800 miliarde de euro şi a anunţat că vor fi vândute mai multe permise pe piaţa de carbon pentru a obţine 20 miliarde de euro. De asemenea, CE propune o ţintă mai ridicată la ponderea energiei din surse regenerabile în UE, de 45% până în 2030, faţă de propunerea actuală de 40%. Astfel, UE îşi va dubla capacitatea de energie regenerabilă la 1.236 gigawaţi (GW) până în 2030, cu ajutorul legislaţiei care va permite permise de un an mai simple pentru proiectele de energie solară şi eoliană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md