19:39:28 06.07.2025
Stiri

Peste 70% dintre absolvenții programelor de formare profesională prin intermediul sistemului dual sunt angajați la muncă: Programul ar putea fi extins și asupra grupurilor defavorizate

Actualitate 14.03.2023 15:58 Vizualizări957
Peste 70% dintre absolvenții programelor de formare profesională prin intermediul sistemului dual sunt angajați la muncă: Programul ar putea fi extins și asupra grupurilor defavorizate
Poză simbol

Rata de angajare a absolvenților programelor de formare profesională prin intermediul sistemului dual este de peste 70% în R. Moldova, iar agenții economici implicați în învățământul dual au posibilitatea să-i angajeze pe cei mai buni absolvenți, beneficiind de compensarea de până la 50% a cheltuielilor suportate în procesul de instruire a elevilor.

Rezultatele implementării acestui program au fost prezentate astăzi de către secretara de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, Galina Rusu, în cadrul unei discuții cu reprezentanți ai Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Funcționara a precizat că Guvernul a aprobat recent cadrul normativ pentru implementarea Legii cu privire la învățământul dual în Republica Moldova, care oferă mai multe oportunități de angajare pentru absolvenții învățământului dual.

Elevii încadrați în acest program beneficiază de bursă de studii, cazare în căminul instituției și o remunerație nu mai mică decât salariul minim pe republică.

Totodată, Galina Rusu a menționat importanța racordării sistemului educațional la necesitățile pieței muncii, astfel încât viitorii absolvenți să fie capabili să se angajeze.

„Ministerul lucrează la reconceptualizarea și diversificarea ofertelor educaționale, astfel încât acestea să corespundă solicitărilor actuale și viitoare ale pieței muncii. De asemenea, este foarte important să promovăm parteneriatele dintre instituțiile de învățământ și agenții economici, inclusiv învățământul dual”, a menționat Galina Rusu.

Participanții la discuție au convenit să efectueze o analiză prin care să permită anticiparea nevoilor pieței muncii, dar și să afle despre competențele adiționale de care au nevoie absolvenții școlilor profesionale pentru a se angaja după absolvire. La fel, s-a discutat despre creșterea oportunităților de angajare a cetățenilor, inclusiv a celor din grupurile defavorizate, dar și despre îmbunătățirea sistemului de învățare pe tot parcursul vieții, astfel încât acesta să corespundă tuturor solicitărilor de calificare, recalificare, validare a competențelor pentru adulți.

Autor:
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte