20:20:04 25.01.2025
Stiri

Peste 1 000 de infracțiuni cu utilizarea tehnologiilor informaționale, înregistrate în 2024: NU accesați link-uri dubioase, NU divulgați nimănui informațiile personale și NU oferiți persoanelor necunoscute acces la dispozitivele Dvs.

Actualitate 27.12.2024 11:29 Vizualizări2228 Autor: Ziarul National
Peste 1 000 de infracțiuni cu utilizarea tehnologiilor informaționale, înregistrate în 2024: NU accesați link-uri dubioase, NU divulgați nimănui informațiile personale și NU oferiți persoanelor necunoscute acces la dispozitivele Dvs.

Infracțiunile cu utilizarea tehnologiilor informaționale, care lasă fără bani cetățenii ce pică în plasa escrocilor, cresc în intensitate.

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului Național de Informații (INI) anunță că, pe parcursul anului 2024, au înregistrat peste 1 000 de infracțiuni cu utilizarea tehnologiilor informaționale.

Angajații INI au documentat activitatea mai multor grupări infracționale, specializate în fraudele cu investiții care includeau tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede și scheme piramidale, unde victimele erau atrase prin publicitatea sponsorizată de pe rețelele de socializare sau apeluri telefonice cu utilizarea aplicațiilor de mesagerie rapidă, în mod special „WhatsApp” și „Telegram”.

Mai exact, reprezentanții grupărilor se prezentau ca fiind din partea companiilor sau burselor de valori și, sub pretextul investițiilor și asistenței în tranzacționarea criptomonedelor, aceștia obțineau de la victime mijloacele financiare.

De asemenea, pentru a atrage persoanele să investească în platforme-fantomă, infractorii răspândesc pe rețelele de socializare, în mod special Facebook și Instagram, clipuri video create cu ajutorul inteligenței artificiale, folosind secvențe audio, foto și video trucate ale demnitarilor de stat, politicienilor sau persoanelor cunoscute publicului larg. De menționat că, aceleași grupări deseori apelează victimele prezentându-se drept avocați sau juriști, comunicându-le că îi pot ajuta în restituirea banilor pierduți, fapte care nu corespund adevărului.

Pentru a nu deveni victimele escrocilor, Poliţia că oferă, repetat, următoarele sfaturi:

Nu accesați link-uri din surse necunoscute sau dubioase.

Evitați înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare, în special a celor care promit câștiguri fabuloase.

Nu introduceți datele Dvs personale sau datele de contact în anunțurile respective.

Nu divulgați nimănui informațiile Dvs personale, datele cardului bancar sau ale conturilor de acces la aplicațiile web/mobile banking.

Nu transmiteți bani persoanelor pe care nu le cunoașteți în realitate sau în care nu aveți încredere deplin.

Nu oferiți persoanelor necunoscute acces la dispozitivele Dvs prin aplicații de acces la distanță, cum ar fi: AnyDesk, TeamViewer, indiferent de promisiunile primite.

În cazul în care totuși ați decis să efectuați o investiție, asigurați-vă că acea companie este înregistrată oficial, are sediu și există demult pe piața de afaceri.

Încercați să căutați în Internet cât mai multe informații despre această companie sau platformă, iar ulterior mergeți la ei în oficiu să discutați față în față cu un reprezentant.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară ce vă deservește cardul.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md