00:00:15 20.04.2024
Stiri

Perioada studiilor și cea de îngrijire a copiilor, LUATE în CALCUL la stabilirea stagiului de cotizare pentru pensionarea femeilor din R. Moldova: Ministrul Muncii și Protecției Sociale denunță promovarea unor informații FALSE în spațiul public

Actualitate 28.11.2021 11:57 Vizualizări6519 Autor: Ziarul National
Perioada studiilor și cea de îngrijire a copiilor, LUATE în CALCUL la stabilirea stagiului de cotizare pentru pensionarea femeilor din R. Moldova: Ministrul Muncii și Protecției Sociale denunță promovarea unor informații FALSE în spațiul public


Perioada studiilor, cea de îngrijire a copiilor sau de îngrijire a unei persoane cu dizabilități severe va intra în calculul celor 34 de ani de stagiu de cotizare necesar pentru pensionarea femeilor din R. Moldova la vârsta de 63 de ani.

Precizarea a fost făcută de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, care denunță promovarea unor informații false în spațiul public, după ce Parlamentul a operat, în această săptămână, modificări la Legea privind sistemul public de pensii, care a introdus, în premieră, un nou tip de pensionare în R. Moldova - cea anticipată.

„Pe facebook și în mass-media circulă o informație falsă, care este creată intenționat sau din neatenție. Este vorba de asimilarea perioadelor de studii și îngrijire a copilului perioadelor contributive la stabilirea pensiei. În acest sens, proiectul de lege adoptat în prima lectură săptămâna aceasta în Parlament NU SCHIMBĂ NIMIC. Pentru pensionarea în condiții-standard, regulile de calcul al stagiului rămân aceleași ca până acum”, e explicat ministrul Spătari.

Potrivit aceleiași surse, prevederile conform cărora perioadele asimilate stagiului de cotizare, adică perioada de studii, de îngrijire a copilului etc., nu se iau în calcul se referă doar la pensionarea anticipată, când o persoană care a cotizat foarte mult timp are dreptul să iasă la pensie mai devreme, dacă are un stagiu de cotizare de 37 de ani.

„Este vorba de cazuri excepționale, care nu pot fi regula generală. Așa funcționează sistemele de pensionare anticipată și în alte țări”, a scris ministrul Muncii și Protecției Sociale pe Facebook.

Menționăm că cel care a anunțat că femeile vor trebui să muncească 37 de ani pentru a se putea pensiona, iar perioada studiilor și cea de îngrijire a copiilor nu va fi luată în calcul, a fost ex-premierul Ion Chicu. Ulterior, acesta a revenit și a recunoscut că e vorba în acest caz de pensiile anticipate pentru femei, dar a precizat că și în cazul femeilor care vor ieși la pensie la vârsta de 63 de ani se vor calcula doar opt ani din perioada de îngrijire a copiilor în stagiul total de 34 de ani.

Potrivit modificărilor la Legea privind sistemul public de pensii, începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta-standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani.

Pentru femei, vârsta-standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.

De la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare pentru femei va fi de 60 de ani, iar stagiul de cotizare necesar - de 32 de ani și șase luni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md