06:41:30 25.09.2021
Stiri

Pericolul neștiut din zilele de caniculă. De ce aerul condiționat este esențial la drum

Actualitate 28.07.2021 16:20 Vizualizări758 Autor: Ziarul National
Pericolul neștiut din zilele de caniculă. De ce aerul condiționat este esențial la drum


Puțin șoferi sunt conștienți de pericolul neștiut la care sunt expuși în zilele de caniculă, așa cum sunt cele prognozate în țară în perioada următoare. Iată de ce aerul condiționat este esențial la drum.

Canicula poate face ca interiorul mașinilor să devină un adevărat cuptor, mai ales că temperaturile de la suprafața asfaltului pot urca la valori aproape incredibile. Temperaturile ridicate din mașină pot afecta semnificativ performanțele celui de la volan. De aceea, funcționarea instalației de climatizare este esențială pentru o deplasare în siguranță pe vreme caniculară. În lipsa acesteia, deciziile șoferului sunt afectate, dar și capacitatea sa de reacție la provocările din trafic, informează promotor.ro.

Temperatura ridicată în mașină va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacțiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă și se termină cu adormirea la volan. De asemenea, avertizează specialiștii, trebuie tratate cu toată atenția reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăți neașteptate celui de la volan. Persoanele cu probleme cardiace sau de altă natură medicală, care pot împiedica conducerea autovehiculelor în condiții de siguranță, sunt sfătuite să evite pe cât posibil deplasarea cu mașina în perioadele de timp caniculare, iar dacă nu pot, să aibă un însoțitor.

Polițiștii de la Centrul Infotrafic au emis și un pachet de recomandări pentru șoferi, care să-i ajute să treacă în siguranță peste aceste perioade cu temperaturi extrem de ridicate. Astfel, șoferilor li se recomandă:

  • să folosească sistemele de climatizare pentru răcirea habitaclului;
  • să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;
  • să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special dacă sunt persoane în vârstă;
  • să nu conducă dacă sunt obosiți. Oboseala este considerată de către specialiști una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârșit de săptămână. În plus, căldura accentuează starea de oboseală;
  • să nu conducă după ce a consumat băuturi alcoolice, acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor. Alcoolul accentuează, de asemenea, efectele căldurii asupra organismului;
  • să nu vorbească la telefon în timpul mersului, decât folosind dispozitivele speciale „mâini libere”.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md