Pe ce CHELTUIESC banii moldovenii


Produsele alimentare și întreținerea locuințelor sunt cele pentru care moldovenii scot cei mai mulți bani din buzunare. Pentru produsele alimentare, moldovenii plătesc peste 40 la sută din salariu. 18 la sută dau pentru întreținerea locuințelor, 10% - pentru îmbrăcăminte, 5% - pentru îngrijiri medicale și sănătate, după care pentru comunicații, transport etc.
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în al doilea trimestru al anului curent veniturile unei persoane au fost, în medie pe lună, de peste 1 700 de lei, mai mult cu cinci la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.
Plăţile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit – 43%, în descreștere cu 0,7 puncte față de trimestrul II al anului 2013.
Prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 18%, iar veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 16 la sută din veniturile populaţiei.
Și transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul familiilor. În medie, acestea reprezintă 17,3% din totalul veniturilor, iar contribuţia acestora este cu 0,9 puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Dacă e să ne referim la mediul de reședință, veniturile populației din mediul urban au fost de 1,4 ori mai mari decât ale celor din mediul rural.
În mediul rural, cea mai importantă sursă de venit la fel este activitatea salariată, dar contribuţia este practic de două ori mai mică decât în mediul urban. Totodată, veniturile obţinute din activitatea individuală agricolă au asigurat peste 20 la sută din totalul veniturilor disponibile.












































































