23:19:29 16.08.2018
 
Stiri

PATRIMONIU // Fostul Tribunal al jud. Lăpușna din Chișinău

Social 23.05.2015 12:00 Vizualizări1589 Autor: Daniela Hadei
PATRIMONIU // Fostul Tribunal al jud. Lăpușna din Chișinău

Instanță // În prezent este sediul Întreprinderii de Stat „Căile Ferate”, iar în 1940 aici se afla Tribunalul judeţului Lăpuşna

Fosta Judecătorie de district din Chișinău a fost construită în anii ’80 ai secolului XIX și reprezenta una dintre primele clădiri construite special pentru destinaţie administrativă. Iarna trecută, din monumentul de arhitectură, artă şi istorie de însemnătate naţională, a căzut în plină zi o bucată din partea de sus a unui perete al clădirii. Cu toate acestea, un proiect de restaurare a imobilului nu există.

Influențe franceze

Construită la colţul cartierului, între străzile Vlaicu Pârcălab şi Veronica Micle, fosta Judecătorie de district este ridicată în trei etaje. Cu arhitectura în stil eclectic și influenţe ale clasicismului francez, clădirea are un plan care repartizează perimetral încăperile, iar partea centrală este rezervată holului din jurul scării de onoare. Amplasată în trei rampe, scara este deschisă vederii centrale şi este inundată de lumina naturală prin lanternoul ridicat deasupra. Faţadele sunt simetrice, cu rezalite laterale, respectiv cu 13 axe faţada laterală şi cu 8 axe – faţada principală.

Instituţie a Dreptului Juridic

Destinaţia principală a clădirii a fost de a servi drept sediu pentru o instituţie a dreptului juridic. Acest fapt a fost subliniat prin prezenţa sculpturii alegorice a Justiţiei, care a fost instalată la nivelul primului etaj, în nişa dintre două ferestre, unite printr-o cornişă rectilinie. Locul sculpturii a fost accentuat printr-un segment de cerc.

Intrarea în clădire se află în faţada principală, orientată spre strada Vlaicu Pârcălab printr-o construcţie complexă: în axa intrării se află un volum, lărgit lateral de două porticuri a câte o coloană a ordinului doric, sub care se află câte o intrare separată. Această soluţie inedită a unei duble intrări a fost necesară pentru a separa intrările publicului de intrarea convoiului acuzatului, între ele aflându-se încăperea pentru pază. Se zice că în această clădire a fost judecat Grigore Kotovski, fost conducător militar și activist politic comunist din Basarabia, născut în Hâncești, dar presupus a fi originar din nobilimea poloneză, și ucrainean după mamă.

Balcon-tribună

Ca element arhitectural, compoziția intrării principale este asigurată de balconul-tribună, a cărui parte centrală este un portic cu două coloane ionice, cu fronton în segment de cerc. În partea opusă faţadei principale se afla cea mai mare sală – a şedinţelor, acoperită în exterior cu un acoperiş piramidal, cu învelitoare din plăci romboidale, cu alternarea nuanţelor.

Clădirea avea și o intrare secundară, din stradela Fântânilor. Parterul clădirii este din bosaje diamant, la primul etaj – alungite orizontale, cu alternarea a două nuanţe, la al doilea etaj – cu imitarea unor panouri conturate cu o bordură, amplasate în plinurile dintre ferestre.

Arhitectura clădirii, modificată

Pereţii clădirii se terminau în partea superioară printr-o cornişă cu denticule, susţinute de console. Pentru a exprima o aerare a formelor, ferestrele etajului doi au fost flancate de pilaştrii ordinului ionic.

În perioada postbelică, însă, arhitectura clădirii a fost modificată – alungită de-a lungul străzii Fântânilor, a dispărut acoperişul piramidal de la faţada posterioară, iar paramentul primului etaj a fost simplificat prin renunţarea la alternarea asizelor de nouă nuanţe.

Potrivit directorului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova, Ion Ștefăniță, în prezent clădirea este funcțională, dar riscă să se risipească.

„Clădirea este funcțională, dar se risipește la cornișa de sus, la acoperiș. Pe moment, nu se prevede un proiect de restaurare”, a declarat Ion Ștefăniță.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md