22:59:59 23.06.2024
Stiri

Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare dintre R. Moldova și UE va fi semnat marți la Bruxelles: Delegația de la Chișinău, condusă de premierul Dorin Recean

Actualitate 20.05.2024 10:07 Vizualizări1163 Autor: Ziarul National
Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare dintre R. Moldova și UE va fi semnat marți la Bruxelles: Delegația de la Chișinău, condusă de premierul Dorin Recean


Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, care prevede, între altele, sporirea schimbului de informații, desfășurarea unor exerciții militare comune și includerea statului nostru în achiziția comună de arme a blocului, va fi semnat marți, 21 mai, la Bruxelles, în cadrul celei de-a opta reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – UE.

Delegația R. Moldova la eveniment va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

Reuniunea va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, și prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, cu participarea comisarului european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, anunță Biroul de Integrare Europeană din cadrul Guvernului de la Chișinău.

CITIȚI și MAE de la Chișinău confirmă: R. Moldova și UE vor semna un Parteneriat de Securitate și Apărare „în timpul apropiat”. Parteneriatul, „bazat pe angajamente politice” va funcționa ca un „aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile R. Moldova - UE”

Participanții vor aborda, în cadrul reuniunii, evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și mersul pregătirilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare.

Agenda reuniunii prevede discuții despre dialogul politic și reforme, justiția, libertatea și securitatea, colaborarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate, precum și cooperarea economică și sectorială, în prim-plan fiind domeniul energetic și cel al comerțului.

Totodată, Guvernul mai transmite că, în cadrul Consiliului de Asociere, va fi semnat și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI), care va permite accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md