09:21:34 23.07.2025
Stiri

Parteneriat energetic solid între UE și Republica Moldova: Concluzii esențiale ale întâlnirii de la Chișinău

Actualitate 05.06.2025 17:25 Vizualizări844
Parteneriat energetic solid între UE și Republica Moldova: Concluzii esențiale ale întâlnirii de la Chișinău

Rezultatele Dialogului la Nivel Înalt UE–Republica Moldova privind Energia, 5 iunie 2025

În cadrul celei de-a șasea întâlniri a Dialogului la Nivel Înalt UE–Republica Moldova privind Energia, desfășurată la Chișinău pe 5 iunie 2025, Părțile implicate au tras câteva concluzii semnificative:

  1. Au convenit că utilizarea energiei ca armă de către Federația Rusă este inacceptabilă. Planificarea continuă pentru situații de urgență, sprijinită de echipamente solicitate de Moldova prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, este esențială pentru asigurarea securității. Moldova a fost felicitată pentru eliminarea surselor de gaze și electricitate legate de Rusia în ultimii 3 ani.
  2. Au subliniat necesitatea colaborării cu ENTSO-E, Secretariatul Comunității Energetice, România și Ucraina pentru a crește capacitățile de fluxuri transfrontaliere de energie electrică. Sunt vizate perioadele de vârf, atât în vară, cât și în iarnă. Comisia așteaptă cu nerăbdare analiza Planului de Iarnă 2025-2026.
  3. Au recunoscut rolul crucial al pachetului de ajutor de urgență de 30 milioane EUR, oferit de Comisie pe 4 februarie 2025, pentru a răspunde nerespectării de către Gazprom a obligațiilor contractuale. Moldova a mulțumit Comisiei pentru prevenirea unei crize umanitare și a afirmat că nu va impedica fluxurile de gaze către malul stâng al râului Nistru.
  4. Au aprobat Planul de Acțiune pentru Independența și Reziliența Energetică a Moldovei, în colaborare cu Secretariatul Comunității Energetice, susținut de Pilonul Energetic al Facilitații de Creștere în valoare de 1,9 miliarde EUR.
  5. Au salutat progresul în implementarea Strategiei Comprehensive pe doi ani pentru Independență și Reziliență Energetică, susținută cu până la 250 milioane EUR pentru 2025.
  6. Au reamintit angajamentul comun al Moldovei și al Comisiei pentru eliminarea combustibililor ruși, conform Hotărârii Guvernului adoptată la 13 martie și foii de parcurs RePowerEU adoptată la 6 mai, și și-au reafirmat ambiția de a finaliza integrarea pieței de energie electrică a Moldovei cu cea a UE până la începutul anului 2027.
  7. Au felicitat Moldova pentru eforturile sale de a asigura accesibilitatea energiei pentru toți cetățenii. În special pentru gospodăriile vulnerabile și sectoare esențiale, cum ar fi școlile și spitalele. Strategia Comprehensive pentru Independență și Reziliență Energetică sprijină măsuri care reduc costurile energetice și promovează soluții durabile.
  8. Au lăudat Moldova pentru implementarea normelor acquis-ului energetic al UE, având un scor de 66% în Raportul de Implementare al Comunității Energetice din 2024.
  9. Au subliniat continuarea eforturilor pentru implementarea completă a acquis-ului Comunității Energetice, cu focus pe transpunerea și aplicarea integrală a Pachetului pentru Energie Curată și a Pachetului pentru Integrarea Electricității.
  10. Au salutat adoptarea Planului Național în domeniul Energiei și Climei, ce vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 68,5% până în 2030 și atingerea neutralității climatice până în 2050.
  11. Au reiterat sprijinul pentru atingerea acestor obiective prin electrificare accelerată, eficiență energetică îmbunătățită, digitalizare în infrastructură și promovarea tehnologiilor verzi și inovatoare. Se atrage finanțare și asistență tehnică în aceste direcții.
  12. Au recunoscut importanța asistenței UE pentru creșterea eficienței energetice, în special în sectorul rezidențial și pentru comunitățile vulnerabile. Programe precum Fondul MREEF și Eco-vouchere sunt extinse.
  13. Au salutat progresele în proiectele de interconectare electrică, precum linia de 400 kV Vulcănești–Chișinău și interconectarea cu UE prin Linia Bălți–Suceava. Este important să se identifice soluții durabile pentru avansarea proiectului de interconectare Strășeni–Gutinaș 400 kV.
  14. Au recunoscut desemnarea viitoare a operatorului pieței de electricitate și implementarea măsurilor necesare pentru integrarea pieței energetice moldovenești cu cea a UE.
  15. Au subliniat importanța primei licitații pentru capacitatea de echilibrare planificată pentru toamna anului 2025. Totodată, este necesar să se colaboreze pentru dezvoltarea capacităților BESS, având în vedere anularea unor fonduri anterioare.
  16. Au salutat progresele în decarbonizarea mixului energetic al Moldovei și extinderea producției descentralizate de energie regenerabilă, cu licitații de capacitate pentru energie eoliană și solară.
  17. Au felicitat Moldova pentru desemnarea unui furnizor de gaze independent în cadrul obligației de serviciu public.
  18. Au convenit, cu sprijinul Secretariatului Comunității Energetice, să continue liberalizarea pieței de gaze conform Foii de Parcurs pentru Reziliența și Independența Energetică a Moldovei.
  19. Au salutat progresul eliminării obstacolelor pentru utilizarea infrastructurii de gaze naturale în Europa Centrală și de Sud-Est. Cooperarea de-a lungul Rutei Transbalcanice este esențială, iar dezvoltarea unor soluții în conformitate cu legislația pieței interne a UE este încurajată.
Stiri relevante
23.07.2025 08:23 174 Horoscopul zilei 23.07.2025
Top stiri
23.07.2025 08:23 85 Horoscopul zilei 23.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte