23:08:38 21.01.2019
 
Stiri

Parlamentul susține excluderea „zilei TĂCERII” din Codul Electoral: Amenzi pentru agitația electorală în secțiile de vot

Politică 08.11.2018 17:44 Vizualizări1158 Autor: Ziarul National
Parlamentul susține excluderea „zilei TĂCERII” din Codul Electoral: Amenzi pentru agitația electorală în secțiile de vot

Agitația electorală în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării va fi interzisă, iar cei care vor încălca legea riscă amenzi pentru persoanelor fizice de la 300 la 600 de lei și de la 1 200 la 1 500 de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral.

Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, modificarea Codului Electoral și a celui contravențional în prima lectură. Noile modificări exclud și așa-zisa „zi a tăcerii” din legislația electorală.

Inițiativa legislativă a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri și imunități, care a prezentat astăzi în Parlament Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschi, analizele au arătat că „ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere princiipiilor consfințite în materie electorală. Astfel, restricțiile legate de agitația electorală în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și perimetrului din imediata apropiere, comisia recomandă a fi eliminate din legislație. Această poziție a fost susținută și de Asociația „Promo-LEX”.

Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.


Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md