18:02:22 25.04.2019
 
Stiri

Parlamentul susține excluderea „zilei TĂCERII” din Codul Electoral: Amenzi pentru agitația electorală în secțiile de vot

Politică 08.11.2018 17:44 Vizualizări1288 Autor: Ziarul National
Parlamentul susține excluderea „zilei TĂCERII” din Codul Electoral: Amenzi pentru agitația electorală în secțiile de vot

Agitația electorală în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării va fi interzisă, iar cei care vor încălca legea riscă amenzi pentru persoanelor fizice de la 300 la 600 de lei și de la 1 200 la 1 500 de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral.

Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, modificarea Codului Electoral și a celui contravențional în prima lectură. Noile modificări exclud și așa-zisa „zi a tăcerii” din legislația electorală.

Inițiativa legislativă a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri și imunități, care a prezentat astăzi în Parlament Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschi, analizele au arătat că „ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere princiipiilor consfințite în materie electorală. Astfel, restricțiile legate de agitația electorală în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și perimetrului din imediata apropiere, comisia recomandă a fi eliminate din legislație. Această poziție a fost susținută și de Asociația „Promo-LEX”.

Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md