05:53:06 24.04.2024
Stiri

Parlamentul de la Chișinău a DENUNȚAT încă trei acorduri cu CSI: „R. Moldova nu interacționează în cadrul CSI în domeniile politico-militare”

Actualitate 01.03.2024 11:13 Vizualizări750 Autor: Ziarul National
Parlamentul de la Chișinău a DENUNȚAT încă trei acorduri cu CSI: „R. Moldova nu interacționează în cadrul CSI în domeniile politico-militare”


Trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI), care prevăd inclusiv colaborări militare, au fost denunțate joi de către Parlamentul de la Chișinău, în lectură finală.

Unul dintre documentele denunțate este Acordul cu privire la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor membre ale Comunității cu armament, tehnică, mijloace materiale, organizării activității de producție a întreprinderilor de reparații și lucrărilor de cercetări științifice și experimentale de construcție, semnat la Minsk pe 14 februarie 1992.

Potrivit Ministerului Apărării, denunțarea acordului reiese din lipsa de aplicabilitate și actualitate a acestuia, precum și din faptul că Republica Moldova nu interacționează în domeniile politico-militare în cadrul Comunității Statelor Independente.

Un alt act denunțat este Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în Comunitatea Statelor Independente, semnat la Kiev pe 20 martie 1992, și a Protocolului privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și a Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict între state și în statele membre ale Comunității Statelor Independente, semnat de către Republica Moldova pe 4 august 1992.

„Menținerea calității de membru al Republicii Moldova la acest acord este inoportună, deoarece republica noastră nu interacționează în cadrul CSI în domeniile politico-militare și nu a implementat de facto prevederile acestui acord. De asemenea, statele membre ale acestui Acord sunt, concomitent, părți la Cartea ONU, care, din punct de vedere al dreptului internațional, are prioritate”, a arătat Ministerul Apărării.

Cel de-al treilea Acord denunțat de deputați este cel privind colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului. Denunțarea documentului este motivată de lipsa colaborării pe acest segment cu părțile contractante, precum și de faptul că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu a beneficiat vreodată de prevederile acestui document.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md