Schimbări importante la Legea eficienței energetice: Cadru flexibil și adaptat nevoilor actuale


Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în lectura a doua proiectul de lege avansat de Ministerul Energiei pentru modificarea Legii referitoare la eficiența energetică. Aceste noi reglementări sunt menite să ușureze implementarea proiectelor de eficiență energetică și să creeze un cadru legislativ mai eficient, adaptabil la realitățile actuale ale pieței energetice și nevoilor consumatorilor.
Modificările semnificative includ eliminarea furnizorilor de energie termică pentru încălzire, apă caldă menajeră și/sau răcire din lista părților obligate, ceea ce va avea un efect favorabil asupra tarifelor pentru consumatorii conectați la sistemele centralizate. Este propus, de asemenea, ca includerea în lista părților obligate în Programul privind schema de obligații în eficiența energetică, aprobat de Guvern, să nu fie obligatorie. Responsabilitatea revizuiri și actualizării acestei liste va fi preluată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care o va publica pe site-ul său oficial.
Un alt aspect important se referă la modificarea modului de calcul al contribuțiilor în cadrul schemei de obligații pentru importatorii de produse petroliere. Aceste contribuții vor fi calculate conform volumelor importate, nu celor comercializate, cum era până acum. Totodată, se stabilește instituirea legală a Fondului pentru Eficiență Energetică, destinat susținerii măsurilor de eficiență energetică și promovării surselor regenerabile, prin Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED).
Alte măsuri prevăd autorizarea CNED de a oferi garanții financiare și de a rambursa ratele dobânzilor pentru creditele contractate de asociațiile de proprietari la condominiu. Proprietarii de case individuale, cu excepția celor cu vulnerabilitate energetică extremă, vor putea alege agentul economic pentru lucrarea necesară. Suplimentar, CNED, prin programul de finanțare FEERM, va subvenționa o parte din costurile acestor lucrări, la respectarea cerințelor din "Casa Verde".
„Prin aceste schimbări, dorim să creăm un cadru mai flexibil, eficient și incluziv pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică. Eliminăm obstacolele inutile, responsabilizăm instituțiile și oferim cetățenilor și autorităților locale instrumente de susținere concrete. Este esențial pentru modernizarea sectorului energetic și reducerea consumului de resurse în beneficiul oamenilor și al economiei naționale”, a afirmat Carolina Novac, secretara de stat la Ministerul Energiei.
Se stabilește, de asemenea, că doar autoritățile publice locale de nivelul II cu statut de municipiu, cum ar fi Chișinău, Bălți sau Cahul, vor fi obligate să elaboreze planuri integrate privind energia și clima. Pentru alte autorități publice locale, această activitate va fi opțională.
Proiectul extinde, de asemenea, posibilitatea de a efectua servicii de audit energetic către toate persoanele juridice, inclusiv organizațiile non-profit, nu doar societățile comerciale, cum era până acum. Auditul energetic va rămâne obligatoriu pentru proiectele finanțate din bugetul de stat sau de la autorități locale, cu excepția clădirilor sub 250 de metri pătrați. La clădirile rezidențiale mari, auditul poate fi înlocuit, dacă este posibil, de un certificat de performanță energetică, conform Legii referitoare la performanța energetică a clădirilor.









































































