Parchetul General CERE Avocatului Poporului să sesizeze CCR: Vezi ce argumente îi furnizează


Parchetul General a cerut oficial, joi seara, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe tema ordonanţei prin care au fost modificate codurile penale.
Într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se precizează că Avocatului Poporului i-a fost trimisă astăzi solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, punându-i-se la dispoziţie o analiză care cuprinde mai multe „critici de neconstituţionalitate” pe care le poate invoca.
Printre acestea figurează încălcarea art.115 din Constituţie, conform căruia „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”. Acelaşi articol prevede şi că „ordonanţele de urgenţă (....) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile (...) prevăzute de Constituţie”.
De asemenea, Parchetul General reaminteşte că tot potrivit Constituţiei, statul „se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească”, iar „respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.
„Pentru a ilustra, de asemenea, dificultăţile pe care le implică transpunerea în practică a celor două ordonanţe adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecătorului delegat cu executările penale care vor deveni imposibil de realizat în cele 10 zile prevăzute de noul act normativ, context în care nici judecata nu poate avea loc de urgenţă.
Astfel, prezenta dispoziţie este de natură să aducă atingere dreptului la libertatea individuală, în ipoteza acelor persoane care ar trebui, de îndată, puse în libertate ca urmare a dezincriminării faptelor pentru care au fost condamnaţi definitiv (art. 4 din Codul penal) sau ca urmare a executării deja a unei pedepse egale cu maximul special prevăzut de legea nouă (art. 6 din Codul penal)”, se mai arată în comunicat, apreciindu-se că punerea în practică a ordonanţei este „lipsită de realism”.
Concluzia Parchetului General este că „toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept”, fiind vorba despre „legalitate din perspectiva procedurii legislative şi a excepţiilor în această materie, de securitatea juridică din perspectiva previzibilităţii legii, a stabilităţii şi coerenţei dreptului”.
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu Victor Ciorbea, care ocupă funcţia de Avocat al Poporului, şi i-a cerut acestuia să îşi exercite atribuţiile şi să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa Iordache.
În prima instanţă, Victor Ciorbea a respins ideea, susţinând că nu poate ataca ordonanţa pentru că o parte din ea nu intră în vigoare decât peste 10 zile, însă şeful statului l-a contrazis, oferindu-i ca exemplu o situaţie din trecut, în care CCR a fost sesizată în circumstanţe similare, iar decizia dată a fost una favorabilă petentului. Victor Ciorbea a declarat că va analiza cazul cât de curând şi va lua o decizie.
Până acum au mai sesizat CCR pe tema ordonanţei Iordache atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât şi preşedintele Klaus Iohannis.
De asemenea, şi DNA a cerut Tribunalului Militar să sesizeze CCR prin intermediul instanţei, în dosarul Colectiv.
Sursa: ziare.com









































































