07:26:43 19.06.2024
Stiri

Pansamente îmbunătățite pentru vindecarea rănilor, nanomateriale sau stimularea ecologică a culturilor agricole: Cercetători din România și R. Moldova vor lucra împreună la proiecte finanțate cu circa 77 de milioane de lei de Guvernul de la București

Actualitate 23.05.2024 16:14 Vizualizări1163 Autor: Ziarul National
Pansamente îmbunătățite pentru vindecarea rănilor, nanomateriale sau stimularea ecologică a culturilor agricole: Cercetători din România și R. Moldova vor lucra împreună la proiecte finanțate cu circa 77 de milioane de lei de Guvernul de la București


Cercetătorii din R. Moldova vor implementa, împreună cu colegi din România, 38 de proiecte în domenii științifice precum științe exacte și inginerie, științe școlare și umaniste, științele vieții.

Cele 38 de proiecte, în valoare totală de 20 de milioane de lei românești sau circa 76,85 de lei moldovenești, au devenit câștigătoare în cadrul competiției „Proiecte de colaborare cu Republica Moldova”, lansate de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) din România, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Printre proiectele câștigătoare se numără și cel care va fi implementat de Universitatea din Craiova în comun cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și va viza nanomaterialele hibride avansate cu aplicații în chimia verde; Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizica laserilor, plasmei și radiației din România va crea în comun cu Universitatea Tehnică a Moldovei pansamente biofuncționalizate pentru vindecarea îmbunătățită a rănilor și controlul infecțiilor; iar Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău va colabora cu Universitatea de Stat din Moldova în vederea stimulării ecologice a culturilor agricole.

Un alt exemplu este proiectul implementat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu Institutul de Filologie Română din cadrul Universității de Stat din Moldova numit „Decolonizarea memorie: rolul expresiilor culturale în procesarea moștenirii sovietice în Republica Moldova și România”.

Competiția are drept scop consolidarea rețelelor de cercetare deja existente și dezvoltarea de noi colaborări între grupuri de cercetători din România și Republica Moldova, valorificarea potențialului de expertiză al cercetătorilor, consolidarea pozițiilor profesionale și avansarea în carieră a cercetătorilor, precum și colaborarea pentru a participa în comun la platformele internaționale de cercetare.

La concursul lansat în iunie 2023 au fost depuse în total 179 de propuneri de proiecte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md