09:25:12 19.03.2024
Stiri

RISCURI // Pământul ar putea deveni „extraterestru” pentru oameni până în anul 2500

Actualitate 22.10.2021 18:59 Vizualizări1678 Autor: Ziarul National
RISCURI // Pământul ar putea deveni „extraterestru” pentru oameni până în anul 2500


Pentru a înțelege pe deplin impacturile climatice, cercetătorii și legislatorii ar trebui să privească mai departe de pragul anului 2100.

Dacă emisiile CO2 nu sunt reduse în mod semnificativ, încălzirea globală va transforma, până în 2500, pădurea amazoniană într-o vastă pustietate, Vestul mijlociu al Statelor Unite ale Americii într-o regiune tropicală, iar India va avea o climă prea fierbinte pentru a mai permite traiul, potrivit unui nou studiu.

„Trebuie să ne imaginăm Pământul pe care copiii și nepoții noștri îl vor moșteni, precum și ce anume putem face noi acum pentru ca acea lume să fie cât mai locuibilă pentru ei. Dacă nu reușim să atingem obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris, iar emisiile vor continua să crească, multe regiuni din lume se vor schimba în mod dramatic”, a explicat Christopher Lyon, cercetător sub coordonarea profesorului Elena Bennett la Universitatea McGill din Canada.

Noul studiu a fost publicat în jurnalul Global Change Biology și dezvăluie un Pământ care este „extraterestru” pentru oameni.

În cazul în care omenirea nu îndeplinește obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris de a limita încălzirea globală la sub 2 grade Celsius, vegetația și cele mai bune zone agricole se vor muta la polii Pământului. Regiunile propice pentru anumite recolte vor fi reduse. Locuri renumite de-a lungul istoriei pentru ecosisteme bogate, precum bazinul amazonian, se vor transforma într-o vastă pustietate.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că stresul termic ar putea atinge niveluri fatale pentru oamenii din regiunile tropicale extrem de populate. Mai mult, echipa a descoperit că nivelul mărilor va continua să crească din cauza extinderii și amestecării apei din oceanele tot mai calde.

„Aceste proiecții indică posibila magnitudine a dezastrului climatic într-un interval mai mare de timp, fiind în concordanță cu analize făcute anterior”, a spus Lyon.

Deși multe analize vorbesc despre efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice, mare parte dintre acestea nu depășesc pragul anului 2100. Pentru a înțelege pe deplin impacturile climatice, oamenii de știință și legislatorii trebuie să privească mai departe de anul 2100.

„Analizele elaborate de Acordul de la Paris, Națiunile Unite și Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei ne arată ce trebuie să facem înainte de 2100 pentru a îndeplini obiectivele și ce s-ar putea întâmpla dacă nu facem ce trebuie. Însă, această limită, folosită de peste 30 de ani, este deficitară. Oamenii care se nasc acum vor avea peste 70 de ani în anul 2100”, a mai precizat Lyon.

Previziunile climatice și politicile de care depind acestea nu ar trebui să se oprească la anul 2100 pentru că nu pot înțelege pe deplin amploarea impacturilor climatice, au concluzionat oamenii de știință.




Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md