10:16:57 18.04.2024
Stiri

Pădurarii din R. Moldova învață de la colegii din România cum să protejeze pădurile: Metode noi pentru combaterea dăunătorilor

Actualitate 14.05.2022 12:29 Vizualizări1380 Autor: Livia Grecu
Pădurarii din R. Moldova învață de la colegii din România cum să protejeze pădurile: Metode noi pentru combaterea dăunătorilor


Mai mulţi silvicultori moldoveni au participat recent la o activitate organizată de Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva”, în cadrul Direcţiei silvice Tulcea, la invitaţia colegilor români.

Schimb de experienţă în protecţia pădurilor

Este vorba despre un schimb de experienţă pe linia protecţiei pădurilor, având ca temă principală „Instructajul teoretic şi practic privind metodele de combatere non-chimică şi de stabilire a eficacităţii tratamentelor şi defolierilor reale produse de dăunătorul Lymantria dispar”.

La acest atelier de lucru au participat specialişti ai Agenţiei „Moldsilva”, întreprinderilor silvice din Orhei, Chişinău, Străşeni, Hâncești, precum și de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, care au prezentat din experienţa autohtonă în domeniul protecţiei pădurilor.

„Pe parcursul activităţilor de la Tulcea, silvicultorii de pe ambele maluri ale Prutului au fost antrenaţi în activităţi teoretice referitor la protecţia pădurilor, iar componenta practică a acestui forum a fost realizată în fondul forestier al entităţii silvice gazdă. Participanţii au specificat măsurile ce urmează a fi aplicate în scopul combaterii dăunătorului Lymantria dispar L. (omida păroasă a stejarului), termenii utili şi parametrii intervenţiei silvicultorilor în asemenea cazuri”, indică „Moldsilva”.

Totodată, au fost prezentate studii şi rezultate ale cercetărilor cu privire la posibilitățile de folosire a preparatelor entomopatogene în controlul defoliatorului menționat.

„Utilitatea unor asemenea activităţi practice comune sporeşte considerabil capacităţile de combatere a dăunătorilor din fondul forestier, iar silvicultorii moldoveni sunt recunoscători pentru disponibilitatea părţii române de împărtăşire a practicilor în domeniu, tradiţia colaborării reciproc avantajoase și dezvoltarea competențelor profesionale, prin promovarea schimbului de experiență”, arată un comunicat al Agenţiei „Moldsilva”.

O istorie frăţească şi în domeniul forestier

Structurile silvice de pe ambele maluri ale Prutului au o istorie comună frăţească de mai mulţi ani.

Astfel, silvicultorii Agenţiei „Moldsilva” participă cu regularitate la fazele naționale ale Concursului profesional ,,Cel mai bun pădurar” din România, organizat de Regia Națională a Pădurilor „Romsilva”.

La rândul lor, colegii din România sunt invitaţi la toate evenimentele de profil, organizate de pădurarii din Republica Moldova.

Afară de partea practică a cooperării între cele două structuri, este de menţionat şi conlucrarea pe segmentul ştiinţific. Asta după ce, în 2017, conducerea Agenţiei „Moldsilva” şi a Universităţii „Transilvania” din Braşov, România, au semnat un Memorandum de colaborare, care este încheiat în scopul cooperării bilaterale în domeniul de conservare a biodiversităţii naturale, formării resurselor umane din silvicultură şi cercetare ştiinţifică.

Asemenea proiecte, dar şi multe alte activităţi de domeniu sunt posibile datorită colaborării dintre Agenţia „Moldsilva” şi Regia Națională a Pădurilor „Romsilva” şi contribuie la sporirea capacităţilor profesionale. În agenda cooperării multidimensionale dintre silvicultorii din Republica Moldova şi România se mai regăsesc activităţi şi aspecte ale silviculturii moderne, proiectele transfrontaliere cu beneficii comune şi abordarea pragmatică a problemelor fondului forestier de pe ambele maluri ale Prutului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md