17:58:39 21.08.2019
 
Stiri

ANGAJARE // Medicii de familie din R. Moldova vor să ocupe posturile rămase vacante în România

Știri 23.04.2019 18:30 Vizualizări861 Autor: Ziarul National
ANGAJARE // Medicii de familie din R. Moldova vor să ocupe posturile rămase vacante în România

Ministrul Sănătății de la București, Sorina Pintea, a declarat luni, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că pentru a acoperi specializările medicale deficitare este nevoie de scoaterea la concurs a unor locuri la concursul de rezidențiat, iar medicina de familie este în centrul atenției. În contextul în care la nivel național sunt aproximativ 700 de posturi de medici de familie neocupate, există și alternativa de a aduce specialiști din R. Moldova, întrucât există solicitări din partea acestora.

„La Centrul de resurse umane a Ministerului Sănătății avem solicitări pentru această specialitate (n. r. – medicina de familie) de la medici care vin din Republica Moldova. Aici, procedurile de aprobare sunt puțin mai greoaie, pentru că, în România, rezidențiatul pentru medicina de familie este de 3 ani, iar în Republica Moldova, după finalizarea facultății poți să faci medicină de familie și atunci este nevoie de un timp de echivalare. Luăm în calcul și asta, respectiv să vină și la noi medici cum ai noștri au plecat, dar eu vreau să mă asigur, și am cerut comisiilor care evaluează aceste dosare să fie foarte atente pentru că avem nevoie de medici bine pregătiți”, a precizat Sorina Pintea, citată de Realitatea de Bistrița.

Potrivit ministrului Sănătății, medicina de familie va avea parte, începând cu 1 iulie 2019, de când intră în vigoare noul contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, de o suplimentare cu 25% a fondurilor. În acest sens, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, poartă negocieri pentru obținerea unui împrumut în valoare de 800 milioane de dolari, de la Banca Mondială.

„Aici vorbesc de o medie între medicina de familie și centrele de permanență. Finanțarea medicinii de familie este de apanajul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care nu este în subordinea Ministerului Sănătății, dar pot să vă spun că a crescut cu 25%. Pe de altă parte, Ministerul de Finanțe a negociat și negociază încă un împrumut cu Banca Mondială, de 800 milioane de dolari. Am înțeles după ultima discuție pe care am avut-o cu domnul ministru Teodorovici, că s-a convenit o sumă de 650 milioane de dolari în final, bani care să meargă preponderent în medicina de familie. Ministerul Finanțelor a ales sănătatea ca și domeniu prioritar de intervenție. Când spun medicina de familie, finanțarea unor servicii noi, completarea unor servicii deja existente, astfel încât acești 650 de milioane de dolari să aducă un plus cam de 10% în finanțare față de ceea ce s-a dat până acum. Împrumutl va fi axat pe medicina de familie, medicina comunitară și cheltuirea eficientă a banului public în sănătate”, a explicat ministrul Pintea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Polilogu 23.04.2019 21:21

Medicii de familie din Romania castiga cel mai bine dintre medici din RO ,inclusiv in comune. Am doi copii medici si stiu foarte bine.

Ilarie 23.04.2019 23:51

Se cistiga ca medic in RO chiar mai bine decit in multe parti din Vest (Franta, Spania, Italia, etc.) tinind cont ca acolo sunt impozite mari si ramii cu mai putin in mina.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md