12:03:22 24.04.2019
 
Stiri

OPINIE // „Vin rușii”: „Să ieșim la vot azi, ca să nu trebuiască să ieșim în stradă mâine”

Opinii 03.06.2018 10:40 Vizualizări4170 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Vin rușii”: „Să ieșim la vot azi, ca să nu trebuiască să ieșim în stradă mâine” Banatul
Vitalie Ciobanu

Ieri, 2 iunie, la Bookfest a fost lansat volumul colectiv „Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase”. Mulțumesc Editurii Humanitas pentru invitația de a participa la acest proiect, de a fi unul dintre autori, alături de Sabina Fati, Ioan Stanomir, Marian Voicu și Valentin Naumescu.

„Vin rușii!” e un titlu emblematic. Întreaga istorie a românilor, mai ales cea din ultimii 300 de ani, stă sub spectrul acestei angoase, sub amenințarea unor dezastre care ne-au venit din Est. Noi, basarabenii, o simțim ca pe o realitate inconturnabilă chiar și la 27 de ani de la declararea independenței.

Dar postarea mea nu e despre cartea de la Humanitas, ci despre semnificațiile zilei de azi pentru Republica Moldova. Sintagma „Vin rușii!” se va umple de un conținut foarte concret și deloc metaforic, dacă azi, duminică, 3 iunie, vom sta acasă, dacă nu vom contribui la alegerea noului primar de Chișinău. Nu e șantaj geopolitic ce vă spun eu aici, încerc să-i conving pe cei care și-au găsit o scuză pentru a nu vota, perorând despre „răul mai mic”: că s-au săturat să tot aleagă „răul mai mic” – ei, tinerii de 18, 20, 25 de ani (ce vastă experiență cetățenească!) –, că vor binele politic în stare pură, cristalină, dar… nu știu cum se întâmplă că nu-l găsesc.

După ce m-am întors de la secția de vot, aș vrea să spun ce cred despre asta.

Nimeni dintre cei care profesează teoria „răului mai mic” sau (într-o altă variantă) sindromul „drobului de sare”, nu mi-a explicat cum înțelege această sintagmă, această amenințare, de ce le-o atribuie candidatului Opoziției pro-europene și anti-oligarhice, adversarul exponentului stângii filoruse, susținut, acesta din urmă, nici măcar în secret, de guvernarea lui Plahotniuc. Am fi dorit un candidat mai bun – OK, unde-i candidatul? Am fi dorit un primar care să facă Unirea a doua zi după instalarea în funcție – n-avea cum să-o facă, dar să admitem: de ce nu-l vedem în turul doi?

Cum vă imaginați voi, tineri basarabeni, deveniți prea devreme sceptici și scârbiți de politică, realizarea viselor voastre? Cine ne va ajuta – americanii, germanii, australienii, extratereștrii?...

Dacă nu veți ieși la vot, totul va rămâne exact ca până acum. Vă place cum arată Chișinăul, cum arată Republica Moldova? Uitați aici o cugetare banală, dar mereu actuală: „nu te întreba ce face țara ta pentru tine, întreabă-te ce faci tu pentru ea”. Ce faci tu pentru ca lucrurile să se schimbe?

Democrația nu e numai despre datoria să votezi o dată la patru ani, ci e despre nevoia de a te implica, de a pune presiune, de a lupta zi de zi pentru drepturile și libertatea ta. Democrația e despre nevoia de a cere oamenilor politici să se țină de cuvânt, să guverneze în numele poporului. Or dacă tu nu te-ai dus la vot, politicienii ce obligații au față de tine?...

La București, scriitorii, editorii, intelectualii, vizitatorii târgului de carte cu care am vorbit s-au arătat foarte îngrijorați de soarta alegerilor din Chișinău și ne-au îndemnat să ieșim la vot, să nu rămânem indiferenți sau bosumflați, sau blindați în absurda și păguboasa teorie a „răului mai mic”. Azi nu mai e loc de nuanțe, ecuația s-a simplificat brutal: ori noi, românii, „moldovenii”, proeuropenii care ne dorim prosperitate și civilizație occidentală la noi acasă – nu în emigrație! – sau ei, cei care plâng după URSS, cei care urăsc România și detestă Europa.

Să ieșim la vot azi, ca să nu trebuiască să ieșim în stradă mâine, când protestele noastre n-o să mai poată schimba nimic. Nu există un tur trei la Chișinău. Primarul capitalei se decide azi. Haideți să decidem noi, ca să nu decidă ceilalți, profitând de lenea, miopia sau de supărările noastre nereflectate!

Vitalie Ciobanu, scriitor, critic literar și publicist de la Chișinău

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Ciobanu 03.06.2018 11:12

Moldovenii s-au deprins să le rezolve alţii problemele.Câtă naivitate.

Dragos 03.06.2018 14:03

Vin rusii ca sa comlpeteze vi-rusii "nesfintei treimi" - pd&ps&sor-icie- altfel zis, Coloana a V-ea! Politru(c)sii Plahamas-Dodonbas-PestiSOR-ul de "aur" ii asteapta cu paine si sare "La (h)Banul Bancutei".

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md