OPINIE // Condamnarea lui Vlad Filat, dovada unor reglări de conturi


Refuzul Curții Supreme de Justiție de a examina recursul avocaților fostului premier, Vlad Filat, și menținerea în vigoare a deciziei Judecătoriei Buiucani, care l-a condamnat pe acesta la 9 ani de închisoare, este rezultatul nu doar al activităților ilegale a ex-premierului, așa cum au decis instanțele, dar și al unor reglări de conturi între PLDM, pe de o parte, și PL și PD, pe de altă parte.
Opinia îi aparține comentatorul politic, Vlad Țurcanu, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. Potrivit lui Țurcanu, procesul, care s-a desfășurat cu ușile închise, ridică încă multe semne de întrebare referitoare la ceilalți vinovați de „furtul miliardului”, în condițiile în care fostului premier i se incriminează delapidări în sumă de 60 de milioane de euro.
„Mai curând se întâmplă ceea ce întărește bănuiala publică, în anumite cercuri poate, nu pretutindeni, că inculparea și condamnarea lui Filat a fost un rezultat nu doar al activităților sale ilegale, așa cum au decis instanțele, dar și al unor reglări de conturi între PLDM, pe de o parte, și PL și PD, pe de altă parte. Ce putem spune despre acesta, cu siguranță fost politician? Este emblema dezamăgirii populației care și-a pus mari speranțe într-un nou parcurs al țării începând cu anul 2009. Poate Vlad Filat nu este singurul politician care a avut o prestație dezamăgitoare, dar Vlad Filat culege toate daunele, deoarece cu el se identifică eșecul guvernărilor proeuropene. Poate și pentru că fostul premier a fost tot timpul în față, obsedat de imaginea sa publică, și a ținut să-și asume toate realizările pe care le-am avut în parcursul nostru european, de aceea este oarecum logic, că în dreptul său s-au și contabilizat nerealizările, mai multe, totuși, pe care le-au avut cele câteva Alianțe pentru Integrare Europeană. După condamnarea sa rămân însă o serie de întrebări. În primul rând, ne gândim la interesul public și e firesc să ne întrebăm unde-i restul miliardului dispărut, pentru că Vlad Filat a fost inculpat, din ce s-a putut înțelege din acest proces obscur, chiar dacă foarte mediatizat, pentru câteva zeci de milioane de dolari. Unde-s ceilalți bani, așadar? Unde-s ceilalți vinovați de devalizarea celor trei bănci? Iată o serie de întrebări care rămân fără răspunsuri, mai ales că în ultima vreme apar tot mai puține informații despre modul în care se investighează felul în care au dispărut acele sume uriașe din vistieria statului”, a declarat Vlad Țurcanu, citat de radiochisinau.md.
CITIȚI și DOC Unde-i, totuși, MILIARDUL? Gurin – 250 de milioane, Bețișor – 40 de milioane, Curtea de Apel – 23 de milioane
Referindu-se la intenția avocaților fostului premier de a contesta la CtEDO decizia Curții Supreme de Justiție, comentatorul a calificat-o drept o oportunitate pentru opinia publică, presa și societatea civilă din Republica Moldova de a afla mai multe detalii despre procesul de interes major pentru societate, dar care s-a desfășurat cu ușile închise, în condiții obscure. Totodată, un proces public, la CtEDO, ar risipi suspiciunile precum că decizia de condamnare a fostului premier a fost o comandă politică.
„În mod normal ar trebui să acordăm credit de încredere instanțelor judecătorești, dacă nu ar exista suficiente suspiciuni asupra lipsei de integritate în ceea ce-i privește pe mulți judecători. În presă au apărut diverse informații privind afilierea unor judecători la grupuri care nu neapărat cadrează cu statutul judecătorului. Partenerii noștri din UE, dar și societatea civilă din Republica Moldova nu dau semne că justiția din Republica Moldova a evoluat. Însuși procesul a fost unul ușor straniu, în condițiile în care având în vedere notorietatea acestui proces, presei și societății civile nu li s-a permis să ajungă în sala de judecată, să asculte toate părțile, să avem un tablou complet. Nu avem acest tablou complet după aceste câteva procese consecutive: în prima instanță, la Curtea de Apel și acum la CSJ”, a menționat Vlad Țurcanu.









































































