OPINIE // Adoptarea „Legii Magnițki” la Chișinău ar transmite un semnal clar pentru cei care încalcă drepturile omului în Transnistria și pentru care deciziile CtEDO nu au nicio valoare


Impunitatea este cea mai mare problemă în stânga Nistrului, unde deciziile CtEDO nu au nicio valoare pentru așa-zisele autorități de la Tiraspol și nu există consecințe pentru cei care comit abuzuri, constată Ion Manole, directorul Asociației „Promo-LEX”, instituție care a pledat cauza victimelor regimului transnistrean în fața Înaltei Curți de la Strasbourg.
Expertul a atras atenția, în cadrul Forumului de Integrare Europeană a R. Moldova organizat marți la Chișinău, că raioanele de est rămân un teritoriul închis, fără acces din partea avocaților, a jurnaliștilor, a apărătorilor drepturilor omului, iar libertatea și drepturile omului sunt suprimate în Transnistria.
„Drepturile omului nu pot fi negociate, avem nevoie de o legislație clară și mecanisme pentru ca impunitatea să fie eliminată. O lege Magnițki (care ar impune sancțiuni personale celor ce comit încălcări grave ale drepturilor omului – n.r.) ar transmite un mesaj clar pentru cei care încalcă drepturile omului în regiunea transnistreană”, a declarat Ion Manole.
Potrivit directorului „Promo-LEX”, atitudinea actorilor din formatul de „5+2” față de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană este inadmisibilă.
CITIȚI și EXPERT: Strategia atractivității malului drept pentru Transnistria, o pistă „GREȘITĂ” care nu va da roade. Rusia trebuie declarată participant DIRECT la conflictul transnistrean, nu mediator
„Nu putem vorbi despre pași concreți care să fie făcuți în domeniul reintegrării conflictului transnistrean. Pe parcursul timpului, am asistat la lipsa unei strategii și a viziunii autorităților, la ineficiența negocierilor, probleme cu drepturile omului și capacități limitate ale guvernării de la Chişinău pentru administrarea rolului și contribuțiilor în acest subiect al partenerilor externi ai Republicii Moldova”, a declarat Ion Manole.
Aceeași sursă a propus crearea unui minister separat al Reintegrării care să implementeze politici eficiente în vederea apropierii celor două maluri ale Nistrului.
Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova a fost organizat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova, Asociația pentru Politica Externă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.









































































