01:58:12 16.05.2021
 
Stiri

Opinia Comisiei de la Veneția vizavi de modificările la Legea Procuraturii, promovate de Guvernul Sandu: „Lupta cu corupţia a fost blocată, corupţii au început a prinde la curaj, iar Dodon și Guvernul lui mint cetățenii și partenerii de dezvotare”

Social 10.12.2019 12:25 Vizualizări1581 Autor: Ziarul National
Opinia Comisiei de la Veneția vizavi de modificările la Legea Procuraturii, promovate de Guvernul Sandu: „Lupta cu corupţia a fost blocată, corupţii au început a prinde la curaj, iar Dodon și Guvernul lui mint cetățenii și partenerii de dezvotare”


Comisia de la Veneția nu a identificat neconformități cu standardele europene în modificările la Legea Procuraturii, promovate de Guvernul Sandu, când s-a schimbat modalitatea alegerii procurorului general, prin preselectarea unor candidaturi de către o comisie instituită la Ministerul Justiției.

Opinia Comisiei de la Veneția, adoptată în baza solicitării Curții Constituționale de la Chișinău pe marginea Legii privind modificarea Legii procuraturii, adoptată în septembrie 2019, a fost făcută publică și prevede faptul că standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în alegerea procurorului general. Totuși, decizia în această privință trebuie să-i aparțină CSP-ului.

„În Republica Moldova, Constituția nu reglementează în detalii organizarea și funcționarea CSP. Acest fapt înseamnă că Legea procuraturii poate lăsa spațiu altor organe, panele, comitete etc. care să ajute activitatea CSP (…). Un organ implicat în procesul de selecție a candidaților pentru pozițiile de procurori poate fi constituțional, dacă acesta nu uzurpează puterea decizională a CSP”, cităm din opinia Comisiei de la Veneția.

Fostul premier Maia Sandu susține că modificările pentru care Guvernul condus de lidera PAS și-a angajat răspunderea în noiembrie urmează același concept acceptat de Comisia de la Veneția, numai că preselecția urma să fie efectuată nu de comisia de la Ministerul Justiției, ci de către premier.

„După angajarea răspunderii, Dodon și socialiștii lui au țipat în gura mare că legea încalcă standardele internaționale. Iarăși au spus minciuni. Au avut obrăznicia să vorbească în numele Comisiei de la Veneția înainte ca aceasta să examineze chestiunea. Și în baza verdictului mincinos au demis Guvernul. S-au grăbit să-și pună un procuror general obedient, fără să aștepte concluziile Comisiei. În ziua învestirii, Guvernul lui Dodon a promis că, până în decembrie, va consulta cu Comisia de la Veneția și „scurta” reformă a justiției. Nu s-a mai întâmplat însă. Reforma a tot fost scurtată până a dispărut cu totul, iar oamenii au fost mințiți din nou.

Lupta cu corupţia a fost blocată, corupţii au început a prinde la curaj, în timp ce Igor Dodon și guvernul lui mint cetățenii, partenerii de dezvoltare, țările vecine. Asta ne afectează pe toți și ei trebuie opriți. Împreună îi vom opri și vom reveni pentru a face reforme adevărate, pentru a le face oamenilor dreptate”, a comentat Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Petru 10.12.2019 13:51

Toata lumea s-a convins acum ca propunerile Maiei Sandu de selectare a procurorului general au fost corecte.Dar lui Dodon ia trebuit un pretest sa-si puna guvernul sau...

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md