21:53:14 19.04.2024
Stiri

Opinia Comisiei de la Veneția vizavi de modificările la Legea Procuraturii, promovate de Guvernul Sandu: „Lupta cu corupţia a fost blocată, corupţii au început a prinde la curaj, iar Dodon și Guvernul lui mint cetățenii și partenerii de dezvotare”

Social 10.12.2019 12:25 Vizualizări1852 Autor: Ziarul National
Opinia Comisiei de la Veneția vizavi de modificările la Legea Procuraturii, promovate de Guvernul Sandu: „Lupta cu corupţia a fost blocată, corupţii au început a prinde la curaj, iar Dodon și Guvernul lui mint cetățenii și partenerii de dezvotare”


Comisia de la Veneția nu a identificat neconformități cu standardele europene în modificările la Legea Procuraturii, promovate de Guvernul Sandu, când s-a schimbat modalitatea alegerii procurorului general, prin preselectarea unor candidaturi de către o comisie instituită la Ministerul Justiției.

Opinia Comisiei de la Veneția, adoptată în baza solicitării Curții Constituționale de la Chișinău pe marginea Legii privind modificarea Legii procuraturii, adoptată în septembrie 2019, a fost făcută publică și prevede faptul că standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în alegerea procurorului general. Totuși, decizia în această privință trebuie să-i aparțină CSP-ului.

„În Republica Moldova, Constituția nu reglementează în detalii organizarea și funcționarea CSP. Acest fapt înseamnă că Legea procuraturii poate lăsa spațiu altor organe, panele, comitete etc. care să ajute activitatea CSP (…). Un organ implicat în procesul de selecție a candidaților pentru pozițiile de procurori poate fi constituțional, dacă acesta nu uzurpează puterea decizională a CSP”, cităm din opinia Comisiei de la Veneția.

Fostul premier Maia Sandu susține că modificările pentru care Guvernul condus de lidera PAS și-a angajat răspunderea în noiembrie urmează același concept acceptat de Comisia de la Veneția, numai că preselecția urma să fie efectuată nu de comisia de la Ministerul Justiției, ci de către premier.

„După angajarea răspunderii, Dodon și socialiștii lui au țipat în gura mare că legea încalcă standardele internaționale. Iarăși au spus minciuni. Au avut obrăznicia să vorbească în numele Comisiei de la Veneția înainte ca aceasta să examineze chestiunea. Și în baza verdictului mincinos au demis Guvernul. S-au grăbit să-și pună un procuror general obedient, fără să aștepte concluziile Comisiei. În ziua învestirii, Guvernul lui Dodon a promis că, până în decembrie, va consulta cu Comisia de la Veneția și „scurta” reformă a justiției. Nu s-a mai întâmplat însă. Reforma a tot fost scurtată până a dispărut cu totul, iar oamenii au fost mințiți din nou.

Lupta cu corupţia a fost blocată, corupţii au început a prinde la curaj, în timp ce Igor Dodon și guvernul lui mint cetățenii, partenerii de dezvoltare, țările vecine. Asta ne afectează pe toți și ei trebuie opriți. Împreună îi vom opri și vom reveni pentru a face reforme adevărate, pentru a le face oamenilor dreptate”, a comentat Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md