Ac de cojoc pentru BOICOTUL din justiție: Obiecțiile președintei Maia Sandu la proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, acceptate de Parlament


Propunerile președintei Maia Sandu la proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor au fost susținute astăzi în Parlament. Astfel, Comisia de evaluare a integrității procurorilor și judecătorilor va putea contesta deciziile instanței, iar procesele vor fi gestionate de judecătorii care au trecut testele de integritate.
„Ceea ce este stipulat în demersul de reexaminare (semnat de președinta Maia Sandu - n.r.) este uniformizarea prevederilor legii cu privire la evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor cu prevederile legii cu privire la evaluarea judecătorilor CSJ în ceea ce ține criteriul de integritate etică, care era diferit în cele două legi”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.
Potrivit noilor prevederi, comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor vor lua în considerare hotărârile judecătorești irevocabile, cu excepția celor care sunt considerate arbitrare sau vădit nerezonabile. Mai exact, hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor putea fi contestate și de Comisia de evaluare, nu doar de subiecții supuși evaluării.
Contestația va fi depusă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), unde va fi examinată în termen de 30 de zile de către un complet format din primii trei judecători care au promovat evaluarea și nu au activat în cadrul CSJ până la data de 31 decembrie 2022.
Inițiativa legislativă care prevede evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor a fost adoptată de Parlament la sfârșitul lunii iulie curent, reprezentând cea de-a treia etapă a mecanismului de vetting și ultima etapă a reformei sistemului de justiție.
Menționăm că, recent, CSJ a anulat deciziile Comisiei pre-vetting în cazul a 21 de judecători care au picat testul de integritate, iar noile modificări oferă Comisiei de evaluare posibilitatea de a putea contesta aceste decizii.











































































