07:32:37 01.04.2020
 
Stiri

Oamenii pe care China i-a închis în lagăre pentru motive incredibile: aveau prea mulți copii, purtau barbă sau aveau pașaport

Știri 18.02.2020 10:38 Vizualizări461 Autor: Ziarul National
Oamenii pe care China i-a închis în lagăre pentru motive incredibile: aveau prea mulți copii, purtau barbă sau aveau pașaport CNN


China a monitorizat sute de mii de persoane și a închis mii dintre acestea în lagăre din regiunea Xinjiang. Este vorba despre minoritatea uigură, preponderent musulmană. Potrivit unei scurgeri de documente, cetățenii chinezi pot fi trimiși în lagăre pentru motive incredibile – poartă barbă, au pașaport sau au prea mulți copii, relatează CNN, BBC și digi24.ro. Iar eliberarea lor poate depinde de modul în care se comportă familiile lor.

Documentele prezintă detalii personale a peste 3.000 de persoane din regiunea Xinjiang și includ în detaliu aspecte ale vieții lor de zi cu zi. Un document de 137 de pagini include cât de des se roagă oamenii, cum se îmbracă, cu cine intră în legătură și cum se comportă membrii familiei lor.

Pe de altă parte, China neagă că ar face ceva greșit și spune că, de fapt combate terorismul și extremismul religios.

Dr. Adrian Zenz, unul dintre cei mai importanți experți mondiali în politicile Chinei din Xinjiang, consideră că documentele sunt autentice.

„Acest document prezintă cele mai puternice dovezi pe care le-am văzut până în prezent că Beijingul persecută activ și pedepsește practicile credințelor religioase tradiționale”, spune el.

Unul dintre documente conține detalii despre 311 persoane – mediul din care provin, practicile religioase, relațiile cu rude, prieteni și vecini. Pe ultima coloană sunt verdicte – dacă cei aflați deja în lagăr trebuie să rămână acolo sau să fie eliberați și dacă cei care au fost deja eliberați trebuie trimiși înapoi.

Sunt dovezi care par să contrazică afirmațiile Chinei că aceste tabere sunt de fapt niște școli, potrivit BBC.

Documentul include azul unei femei de 38 de ani cu numele Helchem, trimisă într-un lagăr de reeducare pentru că se știa că purta vălul islamic cu câțiva ani în urmă.

Alții au fost trimiși în lagăr pur și simplu pentru că au solicitat un pașaport. Astfel, chiar și intenția de a călători în străinătate este văzută acum ca un semn de radicalizare în Xinjiang.

De asemenea, este prezentat cazul unui bărbat de 28 de ani, care a fost trimis la reeducare pentru că „a dat click pe un link și a ajuns fără intenție pe un site web străin”.

O femeie de 34 de ani a fost deținută pentru că „a încălcat politica de planificare familială” - adică pentru că are patru copii, deși familiile din zona rurală a Xinjiang ar trebui să aibă cel mult trei copii.

Datorită acestui document făcut public, sora acestei femei a aflat, pentru prima dată din 2016, vești concrete despre ea.

„Niciodată nu mi-am închipuit că sora mea mai mică ar putea fi închisă”, spune Mamattohti, sora femeii deținte pentru că are prea mulți copii.

Femeia, care acum locuiește la Istanbul, spune că a aflat despre aceste documente când au început să circule pe rețelele sociale.

„Am citit numele și am fost distrusă”, a povestit ea pentru CNN.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md