O superputere din Europa, anunț exploziv care îl șochează pe Putin. „Vom aveacea mai puternică armată convențională din Europa”


Președintele Statelor Unite a susținut de multă vreme ca aliații NATO din Europa să facă un pas decisiv pentru a-și îmbunăți securitatea pe bătrânul continent și a putea răspunde unei posibile agresiuni a Rusiei. Iată că acum o superputere occidentală, Germania face un anunț exploziv, spunând că are planuri de creștere a cheltuielilor pentru Apărare, pentru a îndeplini obiectivul de 5% din PIB cerut de administrația de la Washington. Efectul Trump s-a propagat astfel cu repeziciune în Europa, iar mutarea Berlinului îl va șoca, cu siguranță, pe Putin.
Ministrul de externe, Johann Wadephul, a făcut această promisiune la o zi după ce cancelarul german Friedrich Merz, aflat în funcție de puțin peste o săptămână, a declarat că guvernul său de coaliție intenționează să aibă „cea mai puternică armată convențională din Europa”, potrivit Daily Mail.
Șeful NATO, Mark Rutte, a lansat un plan pentru ca membrii să atingă obiectivul de cinci procente prin cheltuirea a 3,5 procente din PIB pentru cheltuieli militare și 1,5 procente pentru alte măsuri de securitate, cum ar fi infrastructura și apărarea cibernetică.
Wadephul, vorbind la o reuniune a alianței NATO din Turcia, a subliniat propunerea lui Rutte de a atinge „cele cinci procente pe care le-a cerut președintele Trump” și a declarat că „vom ajunge acolo”.
La Berlin, ministrul de finanțe, Lars Klingbeil, a adoptat o notă mai precaută, declarând că „vom cheltui mai mult pentru securitate, dar cât de mult va fi acest lucru vom vedea în acordul la care s-a ajuns la summitul NATO”, care va avea loc luna viitoare la Haga, în Țările de Jos.
Roderich Kiesewetter, fost ofițer militar german de rang înalt și politician în partidul CDU al lui Merz, a numit mișcarea anunțată o „schimbare de paradigmă”, într-un interviu acordat cotidianului Bild.
El a adăugat că „nu se va întâmpla peste noapte, dar trebuie să se întâmple”. Obiectivul pare ambițios, având în vedere starea gravă a forțelor armate germane, care au fost afectate de lipsuri de sisteme de armament cheie și se confruntă cu probleme în recrutarea de noi trupe.
Germania, cu istoria sa întunecată din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost mult timp reticentă în a cheltui sume mari pentru apărare. Finanțarea a scăzut brusc după Războiul Rece, pe măsură ce țările europene se bazau pe Statele Unite, marele partener NATO, pentru securitate.
Deceniile de cheltuieli militare mai mici au redus numărul de tancuri de luptă și obuziere ale Germaniei de la mii la câteva sute. În ultimii ani, forțele armate germane au fost batjocorite pentru defecțiunile echipamentelor atunci când au fost desfășurate în Afganistan și Mali. Printre acestea s-au numărat elicoptere care nu puteau zbura și puști care nu trăgeau normal.
Armata, care spera să își mărească efectivele la 203.000 până în 2031, nu și-a atins obiectivul suplimentar de anul trecut cu peste 20.000, în ciuda unei campanii pe rețelele de socializare.
Armata are „prea puțin din toate” - de la apărare aeriană și drone la sateliți și capabilități de inteligență artificială - a avertizat comisarul parlamentar pentru forțele armate, Eva Hoegl, în martie.
Germania, se leapădă de Rusia, rupând legăturile cu energia sa. Și, mai mult decât atât, Berlinul se înarmează până în dinți, punând pe masă 88 de miliarde de dolari, cât au costat cheltuielile militare în 2024.









































































