O extraordinară moștenire artistică din Evul Mediu târziu


Bucovina - provincia nord-estică a României - este renumită datorită minunatelor fresce exterioare de pe pereții mănăstirilor sale. Aceste mănăstiri, culmi ale artei, cu influențe bizantine, reflectă dezvoltarea civilizației Moldovei în sec. XV și XVI, sub domnia lui Stefan cel Mare (1457-1504).
O mulțime de lucruri de descoperit
Moldova are mari suprafețe de dealuri și păduri unde puteți descoperi lucruri care sunt puțin cunoscute, dar extraordinare. Potrivit turism.ro, un exemplu în acest sens este regiunea Târgu Neamț. Dacă aveți noroc, puteți chiar să vedeți zimbri, o specie pe cale de dispariție care este reintrodusă într-o rezervație naturală.
Există numeroase trasee marcate pentru drumeții, campinguri, iar în orașele mari, hoteluri confortabile. Vinurile din Moldova sunt vestite de cinci secole. Unele podgorii pot fi vizitate.
Târgu Neamț
Din acest oraș se poate ajunge la foarte multe mănăstiri și cetăți care merită să fie vizitate.
Mănăstirea Agapia, datând din sec. XVIII, se înalță albă și strălucitoare, ca un templu grec. Mănăstirea Neamț este cea mai veche mănăstire din Moldova, iar Cetatea Neamțului era un punct cheie pentru apărarea zonei. Puțin mai la vest se află muntele Durău și stațiunea de schi cu același nume.
Mănăstirile din Bucovina
Aceste mănăstiri sunt principala atracție a Bucovinei, datorită frescelor în culori vii de pe zidurile bisericilor lor.
Acestea ilustrează scene biblice și alte scene religioase și sunt realizate într-un stil asemănător cu cel al benzilor desenate, adică pe segmente. Ele aveau rolul de a stârni imaginația localnicilor și de a-i educa în spirit ortodox.
Bisericile sunt situate în centrul complexurilor monastice și toate au acoperișuri țuguiate și înalte. În interiorul lor, razele de soare pătrund cu greu. Există cinci asemenea mănăstiri importante.
Humor
Mănăstirea Humor, fondată în 1530, este destul de mică. În ansamblul pictural există și o ilustrare a poemului „Căderea Constantinopolului”, care arată sentimentele românilor față de turci.
Scopul acestei picturi este menținerea credinței creștine a românilor. Pe ceilalți pereți puteți admira „Întoarcerea fiului rătăcitor” și diavolul comic, reprezentat ca o femeie lacomă.
Cu secole în urmă, călugarii conduceau aici la Humor o școală unde se învăța meșteșugul caligrafiei și al miniaturii.
Voroneț
Această „Capelă Sixtină a Orientului” a fost construită de Ștefan cel Mare în anul 1488. Frescele sale în culori vii au fost adăugate mai târziu.
Picturile sunt o dovadă a adaptării artei clasice bizantine la realitățile moldovenești.
De aceea, trâmbițele arhanghelilor au forma buciumelor pe care le foloseau țăranii din regiune, iar sufletele osândite să ardă în focurile iadului au turbane ca acelea ale dușmanilor turci.
Sucevița
Complexul mănăstirii Sucevița, așezat într-o minunată vale verde, este fortificat asemenea unei citadele, având turnuri de veghe în cele patru colțuri.
Mii de picturi împodobesc pereții bisericii. De fapt, dintre toate mănăstirile, Sucevița are cel mai mare număr de picturi, deși zidul ei vestic este alb.
Legenda spune că pictorul a căzut de pe schele și a murit. Astfel, zidul a rămas nedecorat. Când vizitați această mănăstire, căutați complexul „Copacul lui Isaia” pe zidul sudic.
Moldovița
Monumentala scenă a asediului Constantinopolului de pe pereții bisericii de la Mănăstirea Moldovița este realizată în nuanțe puternice de roșu, albastru, galben și maro.
În interiorul bisericii se păstrează piese de mobilier din sec. XVI, inclusiv jilțul voievodului Petru Rareș, jilț a cărui mărime se apropie de cea a unui tron. Există și o statuie a acestui voievod care a construit Mănăstirea Moldovița.













































































