07:53:40 24.04.2024
Stiri

O descoperire REVOLUŢIONARĂ în medicină va trata eficient BOALA cu care se confruntă mulţi oameni şi pentru care nu exista leac

Știri 06.11.2019 18:00 Vizualizări2223 Autor: Ziarul National


O descoperire REVOLUŢIONARĂ în medicină va trata eficient BOALA cu care se confruntă mulţi oameni şi pentru care nu exista leac

Înţelegerea mecanismului prin care cartilajul din încheieturi se reface poate duce la noi tratamente pentru osteoartrită.

Un studiu recent a arătat capacitatea cartilajelor din încheieturile noastre de a se repara, într-o modalitate asemănătoare celei în care animale precum salamandrele îşi regenerează membrele tăiate, notează Medicalxpress.

„Considerăm că o înţelegere a acestei capacităţi de regenerare care este asemănătoare cu cea a salamandrelor la om şi a componentelor lipsă ale acestui circuit de reglementare ar putea oferi fundamentul unor noi abordări pentru repararea ţesuturilor articulare şi, eventual, a membrelor umane întregi”, a declarat, dr. Virginia Byers Kraus, profesoară a Departamentului de Medicină, Patologie şi Ortopedie Chirugicală a Universităţii Duke, Marea Britanie.

Echipa condusă de către dr. Kraus a creat o modalitate prin care poate fi determinată vârsta proteinelor cu ajutorul aminoacizilor. Proteinele nou apărute au mult mai puţine sau chiar deloc urme de aminoacizi. Plecând de la această observaţie, oamenii de ştiinţă au observat că vârsta colagenului din cartilaje depinde de zona din corp unde se află.

Cartilajul din glezne este tânăr, cartilajul din genunchi este de vârstă mijlocie şi cel din şolduri este bătrân. Aceste diferenţe între vârstele diferitelor porţiuni de cartilaj poate explica modul în care unele animale îşi pot regenera membrele şi perioadele diferite de care oamenii au nevoie pentru a se recupera în cazul unor accidente în funcţie de zonele afectate sau chiar cauzele apariţiei artritei.

Studiul a arătat că moleculele de microARN sunt cele răspunzătoare de controlarea proceselor legate de vârsta cartilajelor. Studii anterioare au arătat că microARN-ul este mult mai prezent în cazul animalelor care au capacităţi regenerative. „Am fost încântaţi să aflăm că regulatorii regenerării membrului salamandrei par a fi, de asemenea, controlorii reparaţiei de ţesuturi la nivelul membrelor umane”, a explicat dr. Ming-Feng Hsueh, autor al studiului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md