03:50:11 08.12.2023
Stiri

Numele avocatului condamnat la trei ani de închisoare pentru că lua mită de la clienți ca să influențeze procurorii și judecătorii: Apărătorul cu soție judecătoare mai are cauze penale în instanțe peste escrocherie

Actualitate 06.02.2023 14:18 Vizualizări5828 Autor: Ziarul National
Numele avocatului condamnat la trei ani de închisoare pentru că lua mită de la clienți ca să influențeze procurorii și judecătorii: Apărătorul cu soție judecătoare mai are cauze penale în instanțe peste escrocherie


Avocatul Ion Moraru a fost condamnat irevocabil de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ) la trei ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, fiind găsit vinovat că a primit 10 000 de euro mită de la un client, în perioada anilor 2014 - 2015, pentru a influența angajații Procuraturii Cimișlia şi a Judecătoriei Cimișlia în vederea obținerii unei soluții pozitive într-o cauză penală.

Dosarul acestuia s-a perindat prin mai multe instanțe, avocatul fiind la un moment dat achitat, însă procurorii au fost insistenți și au reușit să convingă judecătorii de vinovăția lui Ion Moraru.

Procurorii susțin că avocatul acționa atât personal, cât și prin intermediul soției sale, care exercita funcția de judecător, iar acum mai are o cauză penală la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în cadrul căreia este învinuit pe opt capete de acuzare pe fapte similare.

Verdictul CSJ arată că, pe 24 martie 2015, avocatul a primit suma de 10 000 de euro pentru a-și îndeplini promisiunea către client, iar pentru a camufla intențiile sale criminale şi a acorda un aspect legal acțiunilor sale, acesta a înmânat un presupus contract de asistență juridică, fără a elibera o copie şi fără a elibera un bon de plată, acțiuni care se execută imediat, fapt care atestă suplimentar ficțiunea acestor acțiuni.

În septembrie 2016, avocatul a fost achitat de Judecătoria Centru, iar în noiembrie 2018, Colegiul penal al Curții de Apel Bălți a recunoscut vinovat avocatul, la solicitarea procurorilor, și l-au condamnat la patru ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de probațiune de doi ani.

Procurorul a declarat recurs la CSJ, solicitând casarea parțială a deciziei instanței de apel și condamnarea inculpatului la 4 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

„Inculpatul Moraru Ion a săvârșit o infracțiune ce prezintă un pericol social sporit, manifestat în mod special prin discreditarea și compromiterea activității autorităților statului, a puterii, dar și a serviciilor publice”, se arată în verdictul CSJ.

De menționat că, anterior, același Ion Moraru a fost recunoscut vinovat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, de săvârșirea escrocheriei în proporții deosebit de mari și condamnat la opt ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, precum și o pedeapsă complementară obligatorie sub forma de privarea de dreptul de a desfășura activitate de avocat și sau activitate legată de gestionarea sau administrare bunurilor materiale pe un termen de 5 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md