14:57:12 12.04.2024
Stiri

NOU // La farmacie după medicamente, FĂRĂ rețete pe suport de hârtie: Sistemul „eRețeta”, lansat în R. Moldova

Actualitate 02.04.2024 14:32 Vizualizări1452 Autor: Ziarul National
NOU // La farmacie după medicamente, FĂRĂ rețete pe suport de hârtie: Sistemul „eRețeta”, lansat în R. Moldova


Cetățenii R. Moldova vor putea merge la farmacie după medicamentele prescrise de medici fără a prezenta rețeta pe suport de hârtie, așa cum se întâmpla până acum. Aceștia vor arăta doar buletinul de identitate, iar farmaciștii vor găsi datele indicate de medici în Sistemul informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”, lansat astăzi de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în comun cu Ministerul Sănătății.

Un pacient va putea valorifica aceeași rețetă de trei ori, iar produsele compensate vor putea fi ridicate de la farmacie și de către o persoană împuternicită de pacient.

Rețeta pe suport de hârtie pentru medicamente și dispozitive medicale compensate va fi înlocuită cu un formular electronic, iar eRețeta va fi prescrisă atât de medicul de familie, cât și de orice medic specialist, inclusiv cei din cadrul unităților de primiri urgențe și cei care prestează servicii de îngrijiri comunitare și îngrijiri paliative la domiciliu.


Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat la evenimentul de lansare a noului sistem că eRețeta va reduce timpul de așteptare, drumurile inutile ale pacienților și va contribui la debirocratizarea proceselor și ușurarea activității medicilor și farmaciștilor.

„Sistemul va reduce riscul erorilor medicale și fraudelor”, a punctat ministra Nemerenco.

Directorul general al CNAM, Ion Dodon, a adăugat sistemul informațional este obligatoriu de la 1 aprilie curent, chiar dacă deocamdată mai sunt eliberate medicamente în baza rețetelor pe suport de hârtie scrise.

„Unul dintre aspectele esențiale ale eRețetei este crearea unei baze de date complexe a tuturor rețetelor prescrise și eliberate, ceea ce asigură obținerea rapidă a informațiilor actualizate pentru medici și farmaciști. Această inovație va contribui la intensificarea procesului de digitalizare a sistemului de sănătate din Republica Moldova, la creșterea calității actului medical și la utilizarea rațională a medicamentelor”, a menționat Ion Dodon.

Elaborarea sistemului electronic a costat 3,4 milioane de lei, bani alocați din bugetul de stat.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md