Noile reglementări rusești blochează exporturile de petrol kazah prin Marea Neagră


Tancurile petroliere străine sunt temporar interzise să încarce în principalele porturi rusești de la Marea Neagră, din cauza unor noi reglementări. Două surse din industrie au declarat miercuri acest lucru, ceea ce blochează, de fapt, exporturile din Kazahstan, gestionate în mare parte de un consorțiu deținut parțial de marile companii energetice americane.
Kazahstanul este cel mai mare furnizor de petrol al României. Compania națională kazahă, KazMunaygas, controlează grupul Rompetrol, care operează Petromidia, cea mai mare rafinărie din România. Luni, liderul rus Vladimir Putin a semnat o lege prin care navele străine vor avea nevoie de aprobarea serviciului de securitate rus (FSB) pentru a accesa porturile țării. Decretul specifică faptul că autorizația acordată de autoritățile portuare navelor străine trebuie să fie aprobată de FSB, principala organizație care a succedat KGB-ului din era sovietică. Noile măsuri au intrat în vigoare imediat după publicarea decretului.
Interdicția accesului în porturi a navelor străine afectează și exporturile de petrol rusesc din portul Novorossiisk, care ar putea reprezenta peste 2% din aprovizionarea mondială cu petrol, conform calculelor bazate pe datele privind încărcările din regiune.
Decizia Moscovei de a interzice încărcarea petrolierelor străine vine la scurt timp după ce UE a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, complicând operațiunile Consorțiului Caspian Pipeline (CPC). Printre acționarii acestui consorțiu se regăsesc americanii de la Chevron și ExxonMobil. Prin conducta CPC se transportă peste 80% din totalul exporturilor de petrol din Kazahstan și, mai departe, prin terminalul rus Iujnaia Ozereevka.
Exporturile de petrol CPC Blend pe Marea Neagră din terminalul CPC din Rusia au fost stabilite la 1,66 milioane de barili pe zi pentru luna august. Aceasta înseamnă 6,5 milioane de tone, aproape neschimbate față de planul de export din iulie. Exporturile și tranzitul de petrol prin Novorossiisk sunt estimate la aproximativ 2,2 milioane de tone în iulie, conform surselor din industrie.
Piețele petroliere din Marea Mediterană erau deja agitate în urma unei alerte de contaminare, care a dus la întârzierea încărcării țițeiului azer din conducta BTC în portul turc Ceyhan în ultimele zile. Operaţiunile CPC au fost, de asemenea, perturbate de o staţie de pompare avariată în februarie, într-un presupus atac cu drone, și de restricțiile temporare impuse de Rusia asupra capacității terminalului CPC din Marea Neagră în aprilie.









































































