09:27:01 22.02.2024
Stiri

Noi DEZVĂLUIRI despre „cea mai mare CAPCANĂ” întinsă Chișinăului de către separatiștii de la Tiraspol și curatorii ruși: „Deconectările din noiembrie nu au fost din cauza unei defecțiuni tehnice, Tiraspolul a obținut TOT ce și-a dorit”

Actualitate 06.12.2022 11:14 Vizualizări7459 Autor: Ziarul National
Noi DEZVĂLUIRI despre „cea mai mare CAPCANĂ” întinsă Chișinăului de către separatiștii de la Tiraspol și curatorii ruși: „Deconectările din noiembrie nu au fost din cauza unei defecțiuni tehnice, Tiraspolul a obținut TOT ce și-a dorit”


Fostul președinte al Comisiei securitate națională și ordine publică din Parlament, combatantul Chiril Moțpan, susține că autoritățile de la Chișinău au nimerit într-o mare capcană, după ce au cedat Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”, în schimbul energiei de la centrala de la Cuciurgan (MGRES). De asemenea, fostul deputat atrage atenția că cetățenii din dreapta Nistrului, foștii combatanți, ar fi nedreptățiți prin această decizie.

Citește și: VIDEO // Spînu pretinde că ar fi dat SAH-MAT rușilor de la „Gazprom”, care acum vor fi RESPONSABILI de o eventuală sistare a gazului în Transnistria. „Eu voi plăti POLITIC, dacă am greșit cu această decizie. Avem un contract pe PATRU luni cu MGRES”

„Cred că cea mai mare capcană pentru autoritățile de la Chișinău este că gazele naturale, oferite în schimbul electricității, urmează să fie achitate de reprezentanții Tiraspolului. Regimul separatist nu a plătit niciodată niciun leu pentru gaz. Totul s-a plătit din contul malului drept și am ajuns să fim șantajați cu datorii uriașe care, în prezent, ne-au dat economia peste cap. Deși Comunitatea Energetică Europeană salută acordul MGRES – „Energocom”, iar la Tiraspol s-a aprins peste tot lumina, pe malul drept rămân în întuneric multe semne de întrebare. În primul rând, cui și cum vor plăti transnistrenii pentru gaz? Are regimul separatist de la Tiraspol vreun contract direct cu Rusia sau este vorba de cel semnat de Andrei Spînu? Trebuie să credem în onestitatea armatei a 14-a că ne va transfera banii pe care să-i achităm rușilor? Pare de domeniul fantasticului ca regimul separatist să achite pentru gaz, iar noi să plătim doar energia electrică produsă la MGRES”, a menționat Moțpan.

Citește și: Spicherul Grosu admite că decizia-SURPRIZĂ de a ceda tot gazul rusesc Transnistriei, în schimbul energiei de la MGRES, poate costa politic PAS: „Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație”

Potrivit lui fostului parlamentar, chiar dacă înțelegea a fost parafată cu acordul partenerilor externi, tendința de a crede în onestitatea unui regim criminal este sinucigașă.

„Am oferit regimului de la Tiraspol întregul volum de gaz mai ieftin oferit de „Gazprom”, iar partea dreapta va cumpăra tot gazul de pe piața spot, la un preț dublu. În astfel de condiții, bineînțeles, ne așteaptă, din nou, scumpiri în lanț, chiar dacă vom economisi un pic pentru energia electrică. Totodată, persistă incertitudinea că ne putem baza pe înțelegerile cu oligarhii lui Putin de la Tiraspol”, susține Moțpan.

Citește și: R. Moldova SALVEAZĂ regimul separatist de la Tiraspol? Spînu, DESFIINȚAT: ,,Noi le dăm celor din Transnistria gaz de 140 mln de dolari, pe care ei nu-l plătesc, iar ei ne dau nouă electricitate de 14 mln USD - pe care noi o plătim"

Sursa citată a mai adăugat că separatiștii au jucat foarte bine cartea șantajului.

„Am aflat de la conferința susținută de Andrei Spînu că autoritățile de la Chișinău sunt șantajate de cel puțin o lună, iar deconectarea de la energia electrică pentru malul drept, din noiembrie, nu a fost din cauza unei defecțiuni tehnice. Tiraspolul a obținut tot ce și-a dorit. Krasnoselski și-a felicitat victorios publicul rusofil cu ocazia întoarcerii vremurilor bune pentru economia locală.

Citește și: Regimul separatist de la Tiraspol JUBILEAZĂ, după ce Chișinăul a CEDAT Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”. „Uzina metalurgică de la Râbnița și cea de ciment își reiau activitatea, astfel vom putea EXPORTA mai mult”

Și al treilea, nu mi-a plăcut deloc retorica electorală a domnului Spînu cu referire la grija pentru locuitorii din stânga Nistrului. El a spus că politicienii trebuie să ofere soluții umane pentru toți cetățenii republicii noastre și nu se poate de jucat la masa de negocieri cu sorțile a mii de oameni din Transnistria. Vorbiți serios, dle Spînu? Dar despre cetățenii de pe malul drept ce spuneți sau nu mai sunt așa rentabili electoral? Faptul că achită facturi de zece ori mai mari decât cei de pe malul stâng nu vi se pare o nedreptate? Sau că au fost la un pas să rămână în întuneric (mare noroc de frații noștri de peste Prut), atunci când autoritățile lor neconstituționale i-au debranșat de la curentul electric? Lăsați empatia simulată și schimbul de amabilități cu oligarhii și autoritățile criminale de la Tiraspol. Sutele de bărbați ai neamului, care și-au pierdut viața în floarea vârstei în lupta cu separatiștii rusofili, se răsucesc în mormânt”, a conchis Chiril Moțpan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md