22:32:09 24.06.2024
Stiri

Noi DETALII despre dosarul PENAL pornit pe numele liderilor Partidului „Renaștere”. SIS, CNA și PA au documentat cazul câteva luni. Oamenii lui Șor ar fi fost TURNAȚI de sociliaști, cărora li s-au propus între 200-300 de mii de euro

Actualitate 21.09.2023 14:14 Vizualizări1668 Autor: Ziarul National
Noi DETALII despre dosarul PENAL pornit pe numele liderilor Partidului „Renaștere”. SIS, CNA și PA au documentat cazul câteva luni. Oamenii lui Șor ar fi fost TURNAȚI de sociliaști, cărora li s-au propus între 200-300 de mii de euro


Activitatea deputaților Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, vizați într-o cauză penală privind acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului „Renaștere” din partea unui grup criminal organizat ar fi fost documentată timp de mai multe luni de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate (SIS), dar și de Centrul Național Anticorupție (CNA), astfel existând probe concludente cu privire la ilegalitățile comise de aceștia.

Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul Parlamentului, la baza cauzelor penale intentate pe numele lui Nesterovschi și Lozovan ar sta declarațiile depuse de mai mulți deputați socialiști, care au fost ademeniți de foștii colegi să părăsească Partidul Socialiștilor din R. Moldova și să adere la Partidul „Renaștere”.

Citește și: Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, deputații care au părăsit fracțiunea socialiștilor și au aderat la un nou proiect politic al lui Ilan Șor ar putea fi REȚINUȚI: Procurorul general interimar solicită ridicarea imunității parlamentare

Mai exact, unii deputați socialiști au sesizat SIS și Procuratura Anticorupție în legătura cu faptul că sunt contactați de Alexandr Nesterovschi, dar și de alți foști colegi, fiind îndemnați să părăsească PSRM în schimbul unor sume de bani – acestea variind între 200 și 300 de mii de euro. La fel, parlamentarii au informat instituțiile statului și despre discuțiile purtate cu reprezentanții Partidului „Renaștere” ce țin de sursele de finanțare a formațiunii și planul de activitate al acesteia.

În acest sens, reprezentanții SIS, PA și CNA au dispus demararea unei operațiuni în vederea identificării și curmării tentativei de corupere a deputaților, precum și de finanțare ilegală a Partidului „Renaștere”. Ulterior, deputații PSRM, vizați în dosar, au lucrat sub acoperire și au reușit să acumuleze mai multe probe care confirmă cele incriminate lui Nesterovschi și Lozovan.

Au fost documentate și multiplele deplasări ale lui Nesterovschi la Tel Aviv pentru întrevedere cu Ilan Șor. Vizitele respective erau coordonate cu un alt deputat transfug, Vasile Bolea, care la fel primea indicații de la Șor.

Astfel, s-a constatat că Partidul „Renaștere” a fost finanțat prin intermediul lui Ilan Șor. „Banii ajungeau din Federația Rusă, care a căzut de acord cu oligarhii fugari din R. Moldova în vederea finanțării mai multor partide politice, inclusiv de orientare proeuropeană, în vederea participării la alegerile parlamentare din 2025. Scopul urmărit ar fi revenirea forțelor criminal-oligarhice în politică”, scrie sursa citată.

Conform datelor prezentate, doar pe parcursul ultimului an, gruparea criminală condusă de Ilan Șor a cheltuit 25 de milioane de euro. Jumătate din această sumă a fost documentată în cadrul dosarului penal pe finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, recent transmis în judecată.

În acest sens, SIS a desfășurat o operațiune prin implicarea mai multor investigatori sub acoperire în unele partide. Aceștia au reușit să documenteze întreaga schemă de finanțare din surse ilegale.

În cadrul documentării, instituțiile abilitate au atras atenția asupra faptului că securitatea procesului electoral în R. Moldova este în pericol și asta pentru că Federația Rusă continuă să lanseze și să finanțeze partide politice din R. Moldova cu scopul de a curma vectorul european de dezvoltare a statului.

Amintim că șeful interimar al Procuraturii Generale, Ion Munteanu, a cerut astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputaților Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. Nesterovschi este bănuit de luare de mită, acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, dar și de finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum. Ce ține de Lozovan, parlamentara este acuzată de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, precum și de spălarea banilor, săvârșită de un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari.

De menționat că, la începutul lunii august, la sediul Partidului „Renaștere” au avut loc percheziții într-un dosar penal pornit pentru tentativa de corupere a unor aleși locali. În urma perchezițiilor a fost reținut soțul deputatului Irina Lozovan, Pavel Gîrleanu. Mai exact, acesta este acuzat că ar fi încercat să-l mituiască pe primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, în vederea părăsirii Partidului Socialiștilor și aderării la „Renaștere”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md