Nicu Popescu, la Paris: „Pentru republica noastră, pentru oamenii noștri, Uniunea Europeană înseamnă cel mai longeviv proiect al păcii”


Extinderea Uniunii Europene (UE) către țările care împărtășesc valori comune este cel mai eficient instrument pentru a promova pacea și a aduce stabilitate în Europa de Est, fiind o decizie bună atât pentru cetățenii UE, cât și pentru întregul nostru continent.
Declarația îi aparține vicepremierului Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, și s fost făcută joi la Paris, în cadrul conferinței anuale a Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (EUISS).
„Pentru republica noastră, pentru oamenii noștri, Uniunea Europeană înseamnă cel mai longeviv proiect al păcii”, a subliniat ministrul Popescu, în cadrul panelului „Războiul din Ucraina: Locul Europei în lume”.
În cadrul intervenției sale, ministrul Nicu Popescu a mai punctat că războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a creat o nouă realitate geopolitică în Europa și în lume, cu un profund impact asupra Republicii Moldova. După 24 februarie, a adăugat diplomatulm războiul de agresiune împotriva Ucrainei a schimbat prioritățile politice în întreaga Europa, politica externă, de securitate și reziliența energetică devenind în prim-planul agendelor liderilor europeni.
Tot la Paris, viceprim-ministrul Nicu Popescu a discutat cu Catherine Colonna, ministra pentru Europa și Afaceri Externe a Franței, întrevedere ce are loc la scurt timp de la ce dintre președinta Maia Sandu cu președintele Emmanuel Macron.
Oficialii s-au referit la intenția de a semna, în timpul apropiat, Convenția pentru evitarea dublei impuneri și de a avansa discuțiile cu privire la conversiunea permiselor de conducere dintre cele două state.
Interlocutorii au remarcat avansarea proiectelor concrete, precum renovarea căii ferate Chișinău-Ungheni, și a celor investiționale, în special în domeniul energiei regenerabile.
În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a consecințelor profunde asupra R. Moldova, șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit pentru sprijinul politic și umanitar acordat de către Franța, inclusiv pentru co-organizarea, împreună cu Germania și România, a conferinței donatorilor „Platforma de sprijin a Republicii Moldova” și acordarea, în cadrul acesteia, a unui suport financiar în valoare de 126 de milioane de euro.
„Președinția franceză în cadrul Consiliului Uniunii Europene va rămâne una istorică pentru repblica noastră, fiind perioada când am depus cererea și am transmis chestionarul privind aderarea țării noastre la UE. Acest demers reprezintă visul generației noastre, o aspirație pentru apartenența la un spațiu al păcii, stabilității și al familiei statelor democratice”, a afirmat ministrul Nicu Popescu, adresându-i o invitație omologului francez de a efectua o vizită la Chișinău.









































































