15:31:56 20.04.2024
Stiri

Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița au bătut în cuie ședința COMUNĂ a celor două GUVERNE: „Există deschidere și un climat de încredere fără precedent. Dorim să încheiem un nou ACORD de alocare a asistenței financiare nerambursabile”

Actualitate 09.12.2021 13:38 Vizualizări1360 Autor: Ziarul National
Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița au bătut în cuie ședința COMUNĂ a celor două GUVERNE: „Există deschidere și un climat de încredere fără precedent. Dorim să încheiem un nou ACORD de alocare a asistenței financiare nerambursabile”


Ședința comună a guvernelor României și R. Moldova va avea loc la începutul anului viitor, iar în cadrul acesteia vor fi aprobate proiecte clare și de impact pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului, a declarat astăzi premierul României, Nicolae Ciucă, în cadrul întrevederii cu omologul său de la Chișinău, Natalia Gavrilița, care întreprinde o vizită la București.

„Convorbirile noastre de astăzi au stabilit reperele concrete ale cooperării noastre în perioada următoare, în baza Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova și pornind de la comunitatea de limbă, cultură și istorie. De asemenea, plecăm de la Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – R. Moldova, semnată în marja vizitei doamnei președinte Maia Sandu la București și care inventariază toate inițiativele sectoriale de interes prioritar. Agenda noastră bilaterală este ambițioasă și orientată spre viitor. Am convenit să avem o conlucrare intensă, pragmatică și eficientă nu doar la nivel de premieri”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului României, discuțiile de astăzi s-au axat pe o gamă largă de teme.

„Am evidențiat interesul comun pentru extinderea cooperării în domeniul economic. Avem un punct de plecare excelent – România este primul partener comercial al R. Moldova, însă ne dorim mult mai mult. Susținem consolidarea prezenței investițiilor românești în R. Moldova, iar pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri în R. Moldova, astfel ca să fie mai atractiv pentru investitorii români și nu numai. Avem o agendă bogată, cu proiecte clare și de impact pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului. Dorim să încheiem într-un orizont cât mai apropiat un nou acord de alocare a asistenței financiare nerambursabile în beneficiul R. Moldova. Vechiul acord semnat în 2010 a ieșit din vigoare anul acesta, dar ne-am angajat împreună să depunem eforturi, astfel încât să putem prelungi valabilitatea acestuia”, a spus oficialul de la București.

Un alt subiect prioritar discutat de cei doi premieri se referă la interconectarea energetică.

„Iar aici mă refer la realizarea interconectării liniilor electrice între România și R. Moldova. Urmărim și implementarea proiectelor de infrastructură, cu rol central în conectarea R. Moldova la spațiul european prin România. Un accent deosebit punem și pe construcția podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului rutier Galați-Giurgiulești. Un alt subiect important pentru cetățeni vizează reducerea tarifelor de roaming. În acest sens, încurajăm discuțiile la nivelul autorităților de reglementare și al operatorilor de telefonie mobilă, pentru a găsi cât mai rapid soluții.

Totodată urmărim dezvoltarea de proiecte în domenii precum justiția și afacerile interne, sănătatea, educația, munca, agricultura, cercetarea, cultura, mediul, apele și pădurile, precum și asistența oficială pentru dezvoltare. Sunt proiecte cu impact pozitiv pentru toți cetățenii, de susținere a procesului de reforme și demersurilor de dezvoltare și modernizare. Aceste acțiuni dețin o relevanță strategică dacă ne gândim, spre exemplu, la acțiunile care vizează creșterea rezilienței prin consolidarea securității energetice.

Sunt proiecte menite să întărească traseul european al R. Moldova, să reconfirme apartenența sa la setul de valori pe care se bazează UE, să sprijine eforturile autorităților R. Moldova pentru creșterea sustenabilă al nivelului de trai al populației, combaterea corupției, consolidarea statului de drept, modernizarea administrației și a sistemului de educației sau creșterea rezilienței sistemului sanitar. Ne aflăm într-o perioadă a relansării robuste a cooperării bilaterale aprofundate”, a punctat Nicolae Ciucă.

Sursa citată a adăugat că obiectivele sunt clare, iar acum e nevoie de transpunerea acestora în practică cât mai rapid.

„Împărtășim obiective clare și ne dorim transpunerea în practică a numeroaselor proiecte pe care le avem deja conturate. Am convenit cu doamna Gavrilița să ne revedem curând, la începutul anului 2022, la o nouă ședință comună a celor două guverne. În răstimpul rămas, vom lucra îndeaproape pentru avansarea accelerată a proiectelor bilaterale în domeniile-cheie. Există deschidere și un climat de încredere fără precedent în planul relațiilor bilaterale. Înțelegem să fructificăm în mod hotărât această fereastră de oportunitate, precum și dialogul dinamic la nivel prezidențial, parlamentar și la nivel guvernamental. Abia aștept să lucrăm împreună și doresc să vă asigur, doamna premier, că suntem întru totul alături de dvs. deplin angajați în aceste eforturi comune”, a conchis prim-ministrul Ciucă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md