NATO sprijină Moldova în fața provocărilor, respectând neutralitatea țării


Alianța Nord-Atlantică colaborează cu autoritățile de la Chișinău pentru a sprijini reziliența Republicii Moldova în fața provocărilor, inclusiv cele de influență străină. Declarația a fost făcută de către șefa Biroului de legătură NATO la Chișinău, Michaela Guerard Šimák, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc după summitul Aliaților de la Haga, desfășurat săptămâna trecută.
„În acest sens sunt mai multe inițiative cu privire la securitatea cibernetică, protejarea integrității, infrastructura critică a țării și pentru a consolida o reziliență puternică socială”, a declarat Šimák. Aceasta a subliniat intensificarea sprijinului oferit de statele NATO pentru a ajuta Moldova să facă față amenințărilor hibride în creștere din partea Rusiei.
Programul de dezvoltare profesională în serviciul public, lansat de Chișinău împreună cu Alianța, este un alt punct important menționat de reprezentantul NATO. Acest program reunește funcționarii publici pentru a identifica soluții la crize, presiuni sau interferențe și este esențial, mai ales în contextul unor eventuale imixtiuni în alegerile parlamentare planificate pentru 28 septembrie.
Michaela Guerard Šimák a subliniat că NATO va continua să dezvolte dialogul politic cu Chișinăul și să întărească cooperarea, respectând statutul constituțional de neutralitate al Moldovei. Alianța dorește să consolideze reziliența națională, pregătirea civilă, modernizarea instituțiilor statului și parcursul european al Republicii Moldova.
De asemenea, Šimák a evidențiat rolul Republicii Moldova în asigurarea securității regionale, inclusiv prin participarea sa la misiunea de menținere a păcii din Kosovo (KFOR).









































































